På lördag är det dags för den årliga fyndmarknaden i Arcushallen och den är enligt uppgift Sveriges största fyndmarknad. Tusen och åter tusen jagar runt för att fynda bland de hundratals försäljare som dukat upp fyndbordet.
Det är inte helt lätt att hitta rätt i myllret och kaoset – men visst går det att göra fynd för den som försöker.
Elizabeth Eriksson driver Antikt och Unikt med butiker i Morön och Ersnäs och hennes bästa tips är att vara på plats så tidigt som möjligt. Helst innan den officiella öppningen – om den möjligheten finns.
– Man ska helst vara där när folk står och packar upp sina grejer. Jag har själv sålt där och ibland står folk och sliter saker ur lådorna eller står bredvid och glor när man packar upp, säger hon och skrattar.
Den riktiga fyndentusiasten bör vara på plats tidigt men också: Stanna kvar till precis innan stängning eller återvänd om du varit där tidigt.
– Sista halvtimmen går det att göra de riktiga fynden. Folk vill inte ta med saker hem. Det finns personer som står där och hoppas att de ska få grejerna för nästan ingenting och många gånger lyckas de.
Det går att hitta antika fynd på marknaden men den stora mängden prylar är av en annan typ.
– För barnfamiljer är det guldläge att hitta leksaker och kläder som ibland knappt är använda. Där går det verkligen att hitta guldkorn. Husgeråd går också att hitta superbilligt, folk vill verkligen bli av med sina grejer, säger Elizabeth Eriksson.
Nedan finns fler ett hopkok av fler tips från olika loppisexperter.
Tio tips - Så lyckas du på Arcus fyndmarknad
1. Pruta på allt.
Ge det ett försök i alla fall, ofta lyckas det. Hittar du någon skavank så är det ett mycket bra prutargument. Har du flera saker som du vill köpa, locka säljaren med att du köper alla om du får ett bra pris. Det brukar säljaren inte kunna motstå. En viktig sak att tänka på är att pruta med glatt humör och ett leende, det tar dig längst. Sura miner kan slå bakut och du står där med ingen rabatt alls. Vänlighet och ett glatt humör ger bra pruteffekt.
2. Stig upp i tid
Var på plats tidigt. Gärna redan när de som säljer håller på att packa upp grejerna om det är möjligt. Tyvärr är du inte ensam i din jakt på fynd så ju tidigare du är där desto bättre. Tidigt är grejen för att hitta grejen.
3. Stanna till sent
Visst, var på plats tidigt men missa inte att stanna till sista sekund. Då är prutläget ofta sanslöst bra. För har du släpat dit saker du vill bli av med så är säljaren ofta MYCKET ovillig att släpa hem grejerna igen.
4. Kontanter är kung
Visst, det finns andra sätt att betala i dag men riskera inte att stå där utan kontanter och det är det enda som godtas när du verkligen hittat det du vill ha. I dag har många säljare swish så det bör du också ha.
5. Måttband
Ta med något att mäta med. Då slipper du tveka och risken att du kommer hem med ett för stort skåp. Är du ute efter något speciellt, skriv ner måtten som gäller och ha dem med dig.
6. Var praktisk
Om du tänkt shoppa kläder finns det några praktiska saker att tänka på. Framför allt: Klä dig i plagg som är enkla att ta av. Provrum saknas nästan jämt så alltför blyga göre sig icke besvär. Och som sagt, bacillskräcken lämnar du hemma. Tänk också på att ha bekväma skor, det blir en del promenerande och du kommer stå upp under lång tid.
7. Fråga säljaren
Hittar du något intressant, fråga säljaren om det finns någon historia bakom föremålet. Det gör köpet mycket roligare och ger ett fint mervärde.
8. Gilla förutsättningarna
Snöstorm, hagelsvärm, störtregn, blixthalka, ja, ju sämre väder det är desto bättre för dig. Om färre tar sig till loppisen så ökar dina chanser att fynda. Oväder är din vän.
9. Sällskapet
Åk till loppisen med en likasinnad, upplevelsen blir bra mycket roligare. Att gå runt med en gnällspik som inte vill annat än att åka hem eller ta fikapauser stup i kvarten bidrar inte till något annat än dålig stämning och dåliga prestationer i fyndjakten.
10. Välj med omsorg.
Det är lätt att dras med i fynd- och köphetsen men det gäller att hålla huvudet kallt när köpinstinkten kickar in. Behöver du verkligen prylen? Kommer den användas? Kommer du ha den framme? Hur mycket gillar du den egentligen? Inget är så tråkigt som att komma hem och inse att, nej, den där kommer jag ju faktiskt inte att använda. Så välj med omsorg, var lite hård och "kill your darlings".