– Det är sannolikt väldigt svårt för kvinnans verksamhet att göra en utredning. Det är rimligare att kommunen utreder ärendet, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet.
Lundin anlitas ofta av exempelvis SVT:s Uppdrag granskning när det gäller bedömningar kring myndighetsbeslut.
– I det här fallet är det ju inte kvinnan som ska utredas, utan det är kommunalrådets roll. Därför är det mer logiskt att kommunen sköter utredningen, säger han.
Upphovet till personalärendet, är de uppgifter som en kvinna som känt sig utsatt av Luleås tidigare kommunalråd Niklas Nordström (S), lämnade till dåvarande kommundirektören Mikael Gustavsson Roxell (tidigare Lekfalk). Han skrev en tjänsteanteckning som han överlämnade till tf kommundirektör Anna Lindh Wikblad när han fick sparken.
Hon valde i sin tur att lämna över handlingen till den verksamhet, kopplad till kommunen, där kvinnan arbetade. I ärendet ingick också misstankar om jäv riktade mot Nordström i samband med en chefsrekrytering.
Den utredning som gjordes av kvinnans verksamhet lades ned utan åtgärd och jävsmisstankarna avfärdades av en advokatbyrå.
Luleå kommuns revisorer har granskat avskedandet av kommundirektören, och anser att personalärendet kan ha spelat en roll där. Revisorerna har försökt få ut handlingen, men inte lyckats.
Deras alternativa spår är att granska om beslutet att lämna över handlingen var korrekt. Revisorerna har inte fattat något beslut ännu, men ska enligt våra uppgifter vara överens om detta.
– Kommunen har hanterat ärendet på ett sätt som tyvärr inneburit att det inte tagits fram offentligt, har revisorernas ordförande Rolf Höglund tidigare sagt.
Kommundirektör Anna Lindh Wikblad är övertygad om att kommunen tagit rätt beslut.
– Jag har kontrollerat detta arbetsrättsligt både med vår HR-kompetens och våra jurister, och det är väldigt tydligt att utredningen ska göras av arbetsgivaren till den som upplevt sig utsatt, säger hon.
Lindh Wikblad anser vidare att det är korrekt att tjänsteanteckningen inte diariefördes på kommunen.
– Revisorerna har varit upprörda över det. Den var upprättad på kommunen, men det var inte rätt ställe. Därför överlämnade jag den skyndsamt. Vi skrev även på en kvittens vid det tillfället, och jag berättade muntligt vad arbetsrätten säger och hur viktigt där är att ärendet utreds.