Experten: "Kallbad lindrar smärta"

Reumatisk smärta, stress och depression är några exempel på åkommor som vinterbad kan lindra.
– Kroppens eget morfin – endorfin - utsöndras när kroppen utsätts för den stress som ett kallbad innebär, säger Karl Hultén, magister i biomedicin.

Karl Hultén är magister i biomedicin vid Linköpings universitet och själv en hängiven vinterbadare.

Karl Hultén är magister i biomedicin vid Linköpings universitet och själv en hängiven vinterbadare.

Foto: Privat

Luleå2022-01-13 06:05

Endorfiner är ett hormon som bildas i den delen av hjärnan som är kopplad till vårt belöningssystem och har bland annat en smärtstillande effekt. 

– Den håller i sig mellan två till fyra timmar och på så sätt ha kallbaden en positiv effekt på flera smärtsamma åkommor, säger Karl Hultén, författare och magister i biomedicin vid Linköpings universitet, som själv är en hängiven vintersimmare. 

De kalla baden, med en extremt snabb nedkylning, stressar kroppen, som utsöndrar både stresshormoner och lyckohormoner. För friska personer är denna stress positiv.

– Blodkärlen drar sig samman, blodtrycket stiger snabbt och kraftigt i de centrala delarna av kroppen för att hålla värmen runt vitala organ som hjärtat och på så sätt undvika nedkylning. Kroppen reagerar som vid en akut stressituation och aktiverar stresshormoner som adrenalin, noradrenalin och kortisol. När man sedan kommer upp från det iskalla badet utvidgar sig blodkärlen igen och hela kroppen blir varm, säger Karl Hultén.

Förutom den smärtstillande effekten har kallbaden flera positiva hälsoeffekter, då endorfiner också fungerar antidepressivt. Enligt en undersökning som presenterades i International Journal of Circumpolar Health kan kallbad lindra lättare depressioner Enligt samma studie upplever även astmatiker en förbättring och många upplever en ökad sexlust, Även om blodtryck och puls stiger under ett iskallt bad kan regelbundet vinterbadande faktiskt också sänka både blodtrycket och pulsen. Detta gäller för den som lider av tillfälligt förhöjt blodtryck på grund av stress.

Kan det vara farligt att bli nedkyld i samband med vinterbad?

– Den som haft hjärtproblem eller högt blodtryck måste inte nödvändigtvis avstå från kallbad, men bör rådgöra med sin doktor. Du får inte köldskador av att ligga i nollgradigt vatten under 2-3 minuter. För oss som tagit det ett steg vidare och börjat vintersimma funkar det att vara i upp till 15 minuter. Dt viktiga är att du snabbt torkar dig och klär dig när du kommer upp ur vattnet, säger Karl Hultén och tipsar om att ha rymliga kläder som snabbt går att dra på och att lägga upp dem i den ordning de ska tas på.

Hur länge bör man ligga kvar i vattnet för att uppnå hälsoeffekterna?

– För en nybörjare kan några sekunder räcka. Du tränar dig i uthållighet och en van kallbadare bör stanna kvar 2-3 minuter. Efter 2 minuter börjar det kännas behagligt. 

Ska man bada bastu efteråt?

– Den som bara doppat sig snabbt kan göra det, men har man legat i en längre stund bör man varken bada bastu eller duscha varmt direkt efteråt. Då är kroppen så pass nedkyld att du kan drabbas av en afterdrop, en efternedkylning, om man värmer kroppen för snabbt.

Finns det någon åldersgräns för vinterbad?

– Nej, många av våra mest erfarna vintersimmare är äldre. Vem som helst kan kallbada, bara det görs under kontrollerade former. För oss som gillar vinterbad är det ljuset i den annars mörka årstiden. Många väljer att börja dagen med ett dopp. Då räcker energin hela dagen!

Vilka är dina bästa tips för nybörjaren?

– Bada tillsammans med någon, det är roligare och säkrare. Använd mössa och badtofflor på väg ner till badet, och morgonrock för att behålla värmen hela vägen ner till badet. Bada inte om du druckit alkohol.

Tips för kallbad

Bada 2-3 gånger i veckan för att acklimatisera kroppen.

Omge hela kroppen upp till nacken av vattnet. Då får du igång bruna fettet, kroppens egen värmealstring.

Doppa inte huvudet om du inte är van badare. 

Stanna i tills du får kontroll på andningen, men pressa inte gränserna. 

Om du inte provat kallbad förut, börja duscha kallt hemma. Variera varmt/kallt för att “träna” blodkärlen.

Bada tillsammans och ha koll på varandra.

Ha en mobilen tillgänglig med 112-app installerad.

Källa: kallbad.nu

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!