Experten: Här är branschen som växer mest

Under onsdagen besökte Tobias Rönnberg Luleå. Han berättade om utmaningarna som svensk handel står inför men även hur en ska tänka för att nå sina kunder.

Tobias Rönnberg är analytiker på HUI Research, ett dotterbolag till Svensk handel.

Tobias Rönnberg är analytiker på HUI Research, ett dotterbolag till Svensk handel.

Foto: Emma Isberg

Luleå2019-03-27 14:57

Tobias Rönnberg är analytiker på HUI Research, ett dotterbolag till Svensk handel. Under onsdagen besökte han Luleå och berättade om de utmaningar som svensk handel står inför. Men han började timmen med att ge ett betryggande besked.

– Det går bra för handeln just nu. Kronan är ganska svag vilket är bra för exporten. Arbetsmarknaden är på en väldigt bra bana och vi har den lägsta arbetslösheten på länge även om det finns en utmaning i att få utrikesfödda i arbete.

Butikerna som HUI Research ser växer mycket är lågpriskedjor som Dollarstore men även optikbranschen har växt mycket under de senast. De traditionella kedjorna som Kappahl och H&m har även de en god lönsamhet.

– En trend som vi ser i dag är att konsumenten vill göra kap och det kan vara en anledning till att kedjorna fortsätter att stå stadigt.

I dag är många oroade över E-handels framväxt och hur det påverkar butikernas framtid. Tobias Rönnberg berättar att tio procent av de köp som vi gör i dag görs på nätet och det är en utvecklig som ständigt ökar. Det finns fortfarande ett stort intresse i att handla i handelsområden som till exempel Storheden i Luleå. På sådana handelsområden gör vi en femte del av vår shopping.

– Stadskärnorna i Norrland backade däremot med 0,3 procent under 2017. Det som driver upp aktiviteter i centrumkärnorna är hotellen och turismen, menar han.

En annan bransch som växer kraftigt och har hittat sin väg både i butik och på nätet är dagligvaruhandeln.

– Om matbutiker satsar ordentligt på nätet och de kan leverera mat till dörren så kommer de att öka ännu snabbare. När maten flyttar kanal går vi in i en ny era och vi tror att det kan bli upp till 33 producent i ökning.

Han säger dock att vi inte ska vara oroliga för att e-handeln slår ut butikerna helt. Vissa butiker att försvinna men många kommer att vara kvar. Det finns många bra vägar framåt. Ett exempel är en upplevelsebutik.

– Ett bra exempel på en sådan är Apple som nästan alltid har människor i sina butiker. Jag tror att det beror på att de har tjänster som är utvecklade utifrån deras produkter till exempel som kurser och olika tjänster i deras butik.

Han tipsar om att koppla handeln med upplevelser och tar ett nöjesfält i USA som exempel.

– Där hade de en presentbutik vid entréen. När de testade att istället sprida ut försäljningen på nöjesfältet ökade de försäljningen då de kunde koppla försäljningen med upplevelsen. De placerade till exempel ut Muminmuggar vid en attraktion som kunde kopplas till Mumin, säger han och tillägger:

– Det finns flera exempel på restauranger som har haft dåligt spring och har haft svårt att gå runt. Där är det flera stycken faktiskt som har placerat en fontän i närheten som folk ska kunna titta på medan de äter. Det har ökat restaurangernas omsättning kraftigt.

Från att handelsföretagen har lockat med utbud och tillgänglighet måste de i dag vara bäst på allt. Det bör bli mer tidseffektivt för konsumenterna att handla där är något som han menar kommer att vara viktigt.

– Det måste finnas en anledning till att komma till platsen. Om den enda anledningen är utbudet går det att hitta på nätet och det lockar inga kunder. Vi måste hitta saker och upplevelser som gör att människor vill åka dit och jag tror mycket på upplevelser i butiken, säger han och fortsätter:

– När man bygger handelsområden bör butikerna ligga nära varandra. Men främst bör det finnas annat som lockar, som företagare måste man veta vad som gör att man sticker ut. Är det kanske att personalen i butiken är extra bra?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om