Experten: Därför har gängen siktat in sig på Norrbotten

Etableringen av gängmedlemmar i Luleå kan i förlängningen ha en direkt koppling till de stora industrisatsningarna. Det hävdar Gunnar Appelgren. "De ligger alltid i framkant på att tjäna pengar på fusk."

Gunnar Appelgren tror att etableringen i Luleå av medlemmar från förortsgäng från Stockholm kan komma i spåren på de stora industrisatsningarna de kommande åren.

Gunnar Appelgren tror att etableringen i Luleå av medlemmar från förortsgäng från Stockholm kan komma i spåren på de stora industrisatsningarna de kommande åren.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Luleå2021-11-03 06:00

Under många år var det Gunnar Appelgren som ledde arbetet mot mc-gängen Hells Angels och Bandidos. Sedan det grova våldet bytte spelplan, med otaliga dödsskjutningar de senaste åren, är det Appelgren som samordnar polisens arbetet mot de kriminella gängen i Stockholmsförorterna.

Det är han som besitter expertkunskaperna.

När Gunnar Appelgren får höra att en gängmedlem sitter häktad misstänkt mord efter dödsskjutningen på Notviken, och att fler individer som kan kopplas till Shottaz från Järvaområdet har rört sig i kustregionen i Norrbotten det senaste året, är hans analys tydlig:

– Det kanske är mer lugn och ro där uppe, mindre polisiärt tryck. Men det finns absolut en marknad om tittar vi på Northvolt och andra stora satsningar inom gruvindustrin: Var någonstans ligger närmaste stora marknad på ett antal år, om man gör en omvärldsanalys?

Han pekar på de faktiska omständigheterna, att många företag kommer att utöka eller etablera verksamhet i Norrbotten kommande år. I många fall rör det sig om kapitalstarka företag.

Det drar till sig kriminella individer.

– Man kommer att behöva göra utpressningar, man kommer att behöva genomföra smarta affärsupplägg. Även om det kanske inte är Järvafolket som gör den analysen så kan det vara någon från Hells Angels som gör den, säger han med hänvisning till kopplingen mellan motorcykelgänget, Shottazmedlemmar och den brutal dödsskjutningen.

Ett samarbete mellan etablerade nätverk och kriminella förortsgäng är inte heller någon ny företeelse, förklarar Gunnar Appelgren.

I början av 2000-talet eskalerade våldet i Danmark efter mc-gäng tagit hjälp av unga män från löst sammansatta grupperingar.

– Man rekryterade dem till undergrupperna upp dem och använde dem som soldater för sin sak. Det är en kriminell strategi, "if you can´t beat them, join them". Ett gammalt klassiskt uttryck. Slut upp och använd dem som soldater. Det kommer att kosta för mycket att föra krig mot dem. Dessutom besitter de här förortsgrabbarna väsentligt mycket större våldkapital, säger Gunnar Appelgren och fortsätter:

– Det är ingenting jag vet. Men det är en hypotes om man ser till det du berättar.

Samarbetet innebär också att Hells Angels får verka i det tysta, förklarar polismannen. I många fall genom att driva företag, vilket inte förortsgängen gör.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!