I förslaget till VA-plan 2040 för Luleå kommun finns en prognos för VA-taxans förväntade utveckling fram till 2032. Taxan kommer att fördubblas under perioden, det innebär att en villaägare som i dag har en årskostnad på 10 000 kronor kommer att få betala 20 000 kronor för vatten och avlopp år 2032.
Varför fördubblas VA-taxan?
– Det handlar om att vi gör stora investeringar och att vi också har gjort stora investeringar över tid, att de nu börjar falla ut. Östra länken till exempel. Vi gör väldigt mycket för att utveckla Luleå och underhålla det system vi redan har, säger Ulrika Larsson, VA-strateg på Lumire som varit projektledare för VA-plan 2040.
Hur mycket påverkar ränteläget VA-taxan?
– Det påverkar väldigt mycket, från 2023 till 2024 har vi fått en fördubbling av räntan. Eftersom vi lånar till alla våra investeringar så påverkar det väldigt mycket. Vi höjer taxan för 2024 med 20 procent och ungefär hälften av det är ökade räntekostnader, säger Ulrika Larsson.
I dagsläget ligger investeringsnivån för VA-verksamheten på cirka 350 miljoner kronor per år, vilket är den högsta nivån som Luleå kommun har legat på. Det beror framförallt på att tre större projekt pågår: Östra länken (förstärkning av huvudledningsnätet), ny överföringsledning till Råneå och ny intagsdel till Uddebo reningsverk.
Östra länken ska vara färdig 2026, de delar som har upphandlats. Etapp fem på Porsön föreslås skjutas framåt i tiden.
– Vi har gjort utredningar på Porsön. Tillskottsvatten, regn och annat inläckande vatten är problematiskt här. Istället för att bygga ut så tänker vi att vi ska leta tillskottsvatten och bygga bort det. Vi gör en omprioritering så att säga, säger Ulrika Larsson.
Överföringsledningen till Råneå ska färdigställas 2028 och beräknas kosta 230 miljoner kronor.
Vid Uddebo reningsverk byggs en ny intagsdel, till en beräknad kostnad av 210 miljoner. Östra länkens nya spillvattenledning ska anslutas till den nya intagsdelen som ska vara färdig 2027.
I början av 2024 förväntas EU fatta beslut om ett nytt avloppsdirektiv, som kan få stora ekonomiska konsekvenser i Luleå.
– Det kan innebära att vi behöver bygga ut med nya reningsprocesser, kväverening och läkemedelsrening.
– Vi har räknat att det kan bli kostnader på 1-1,5 miljarder kronor för att bygga ut de här processerna och även då säkerställa befintliga delar i verket, säger Ulrika Larsson.
Två områden pekas ut som utbyggnadsområden i VA-plan 2040, Bensbyn Järnviken (östra Bensbyn) och Hertsölandet Lövskär. De finns med i nu gällande VA-plan som kommunfullmäktige antog 2018.
I utbyggnadsområdet Bensbyn Järnviken finns cirka 150 bostäder, både permanent och fritidshusbebyggelse. Detaljprojektering ska ske nästa år och utbyggnad 2025-2028. Kostnaden bedöms bli 70 miljoner kronor.
I utbyggnadsområde Hertsölandet Lövskär finns cirka 290 bostäder, både permanent och fritidshusbebyggelse. Kostnaden för att bygga ut VA i området bedöms bli 100 miljoner kronor och arbetet planeras ske 2028-2032.
– Vi har inte lagt till några nya utbyggnadsområden, däremot har vi några på bevakning som vi tänker att vi får ta ställning till vid nästa revidering, säger Ulrika Larsson.
Tio områden som idag har enskilt VA finns upptagna som bevakningsområden. VA-planen ska revideras nästa gång 2027.
Bensbyn Dalbacken, Sinksundet, Södra Hagaviken och Björsbyn tillhör kategorin där ytterligare bostadsbebyggelse kan innebära behov av förändrad VA-struktur, gemensamma enskilda lösningar eller kommunalt VA.
Fem områden bör utredas när man förstärker vatten och avlopp till Sörbyarna, det är Kallaxhalvön, Kallax Edviken, Måttsund Kallviken, Måttsund Börtnäsheden och Södra Måttsund.
Gäddvik Kvarnträsket är upptaget som bevakningsområde därför att det kan finnas risk för påverkan av PFAS från försvarsmaktens anläggning.
Ett nytt VA-stråk behövs som länkar samman det planerade nya bostadsområdet Hertsöheden med Östra länken. VA-anslutningen beräknas kosta 50-100 miljoner kronor och genomföras 2026-2027.
Första etappen av ett nytt huvudledningsstråk för dricksvatten och spillvatten ska byggas längs Bodenvägen, som gör det möjligt att bygga mer bostäder och arbetsplatser i Gammelstad och Sunderbyn. Åtgärden som avlastar befintligt nät beräknas kosta 150-200 miljoner kronor och ska göras 2026-2029. På sikt kan det leda till att Luleås och Bodens vattenledningsnät kan kopplas samman.