EU-förslag hot mot ekobönder

EU vill ha ett förbud mot att ta bort hornen på kor som används i ekologisk produktion. Ett förslag som skulle slå hårt mot många av de svenska ekobönderna.

EU-hot. Att förbjuda så kallad avhorning i ekologisk produktion skulle bli ett hot mot  Nils-Olof Rehnman och alla andra ekobönder i landet.

EU-hot. Att förbjuda så kallad avhorning i ekologisk produktion skulle bli ett hot mot Nils-Olof Rehnman och alla andra ekobönder i landet.

Foto: Andreas Wälitalo

Luleå2014-10-15 17:15

Nils-Olof Rehnman, i Ale, är en av sex ekologiska mjölkproducenter i Norrbotten. Dessutom finns det ett antal ekologiska köttbönder i länet. För dem och de flesta andra ekologiska bönder som har kor skulle det här förslaget få stora konsekvenser.

– Det låter inget bra. Men jag tror inte att förslaget kan gå igenom, säger han.

EU-kommissionen har lagt fram ett nytt förslag som ska gälla för ekologisk produktion. Ett av förslagen är att förbjuda så kallad avhorning på kor om mjölken eller köttet ska få kallas ekologiskt.

Avhorning betyder att man tar bort hornanlagen på kalven. Något som sker innan kalven är en månad och som oftast görs av en veterinär.

– Man söver ner kalven och lokalbedövar. Sedan bränner man bort hornanlagen och det tar ungefär en minut, förklarar Nils-Olof Rehnman.

Ingreppet brukar jämföras med att dra ut en tand. EU-kommissionens tanke med förslaget är att de tycker att ekologisk produktion ska ske under så naturliga former som möjligt. Och de menar att det inte är naturligt att ta bort hornen på korna.

– Men man gör det för att korna inte ska stånga och skada varandra. Dessutom är hornen farliga för oss som jobbar med korna, säger han.

I dag har han 48 mjölkkor och ett antal kalvar. Och det är lösdrift som gäller. Ett förbud mot avhorning skulle innebära att han maximalt skulle kunna ha 20 kor i sin ladugård, både för sin egen och kornas säkerhet.

Att fortsätta ta bort hornen och gå över till traditionell mjölproduktion, det är inget alternativ för honom.

– Egentligen har jag inte tänkt tanken, men om jag ska fortsätta med det här tänker jag inte sluta med ekologisk produktion, säger Nils-Olof Rehnman.

Han säger att ett alternativ skulle vara att sluta med mjölkproduktion och gå över till dikor och satsa på ekologiskt kött. Dikor mjölkas inte, utan ger bara mjölk till sina kalvar.

– Då har man en annan ras där inte alla har anlag för horn. Samma är det med fjällkor, men det är inget för mig, påpekar han.

Han förstår inte heller EU-kommissionens motivering med att det inte är naturligt att ta bort hornen på korna.

– Vi har ju inte tjurar som betäcker korna, utan använder oss av seminering. Det känns ju som mer onaturligt än att bort hornanlagen, tycker Nils-Olof Rehnman, som helst vill fortsätt som ekologisk mjölkproducent.

Ekologisk mjölk

Totalt är det 40 gårdar som producerar ekologisk mjölk till Norrmejerier. Av dessa finns sex i Norrbotten.

Under 2013 var 7,9 procent av alla mjölk som levererades ekologisk och prognosen för 2014 är 8,2 procent.

Efterfrågan ökar hela tiden och sedan årsskiftet har Norrmejeriers försäljning av ekologisk mellanmjölk ökar med 34 procent. Då det gäller ekologiska mjölkprodukter totalt har försäljningen ökat med 20 procent.

Källa: Norrmejerier

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!