Kirurgen Christoffer Odensten har varit anställd av Region Norrbotten i mer än 15 år och Michael Dahlberg säger sig ha fullt förtroende för honom, trots att han fått kritik av Ivo tre gånger.
– Skulle jag själv vara patient skulle jag gärna välja honom. Han är en av våra mest kompetenta läkare och en av dem som jobbar allra mest med förbättringsarbete. En oerhört kompetent kollega som är mycket uppskattad bland patienter, kollegor och övrig personal, säger Michael Dahlberg.
Kritik från Ivo eller HSAN utgör en del av underlaget när arbetsgivaren avgör om en person ska hyras in, anställas eller få fortsätta vara anställd. Registerutdrag från Ivo finns med i bilden, men det görs alltid en individuell bedömning baserad på vad kritiken består av och vad som ligger bakom den.
Vid nyanställningar är Ivo sällan en faktor alls eftersom merparten av läkarna utbildas i organisationen innan de anställs.
– Vi känner i regel till dem som anställs. Kommer någon utifrån tar vi med den typen av uppgifter, men jag har aldrig varit med om att det har påverkat anställningsförfarandet, säger Michael Dahlberg.
Tanken med Ivo är att även mycket små incidenter ska registreras och att det ska leda till att systemfel i vården upptäcks, för att minska risken för att liknande händelser ska inträffa igen.
Vissa saker, till exempel missbruk, kan diskvalificera en läkare från anställning. Men målet är inte att döma enskilda medarbetare.
– Min erfarenhet är att det ofta är väldigt låg korrelation mellan anmälningar och avvikelser och hur en medarbetare fungerar. De bästa kan ha flera avvikelser och ofta kan det vara brister i systemet som är orsak.
Ser du det här aktuella fallet som ett uttryck för ett systemfel?– Ja, det här är mer ett uttryck för ett systemfel.
Felet ligger, enligt Michael Dahlberg, ofta i journalsystemet. Region Norrbotten och andra vårdgivare använder gamla system som han beskriver som "en pappersjournal i elektronisk form". Även om journalen är digital måste information om till exempel planerade återbesök ofta gå via både en sjuksköterska och en sekreterare innan den matas in.
Läkaren är ytterst ansvarig, men informationen riskerar att försvinna på vägen.
– Den mänskliga faktorn gör att sådant här kan missas. Det händer i väldigt liten utsträckning, men ibland blir det så.
Kan patienterna lita på att systemet fungerar?– Ja, men man ska alltid som patient vara uppmärksam. Förväntas man få ett återbesök och inte hör något ska man givetvis ta kontakt.
Journalsystemet ska bytas ut inom en femårsperiod och före det lär inga förbättringar ske.
– Det tror inte jag i alla fall, säger Michael Dahlberg.