Ett urval av kommunkonst på väggarna

Varje år köper länets alla kommuner in konst för varierande summor. Nu hänger ett urval av kommunkonsten i Landstingshuset. - Vi vill ge kommunerna möjligheten att visa konstverken på en plats där det passerar mycket människor, säger museichefen Curt Persson.

KOMMUNKONST PÅ RAD. Landstinget stället ut kommunkonst i Landstingshuset. Överkalix kommunalråd, Leif Nilsson, visar kommunens urval. Med på bilden är också Tommy Carlsson samt Majlis Granström, båda från landstingets division kultur och utbildning.

KOMMUNKONST PÅ RAD. Landstinget stället ut kommunkonst i Landstingshuset. Överkalix kommunalråd, Leif Nilsson, visar kommunens urval. Med på bilden är också Tommy Carlsson samt Majlis Granström, båda från landstingets division kultur och utbildning.

Foto: Petra Isaksson

LULEÅ2008-09-09 06:00
Att kommunkonst hänger i Landstingshuset är inget nytt, redan 2005 visade Kiruna upp sina alster. Chefen för Norrbottens museum, Curt Persson säger att det var i samband med den utställningen som intresset hos andra kommuner väcktes.- Kiruna är den kommun i länet som har den största konstsamlingen, de började köpa in tidigt. Jag tror att Arjeplog är den kommun som har färst inköpta, säger han.Nu är det då dags för Piteå och Överkalix att visa upp sin kommunkonst. Överkalix kommunalråd Leif Nilsson anser att det är viktigt att det inte bara är kommunanställda som får ta del av tavlorna. På plats i Landstingshuset hänger 18 av Överkalix inköpta alster. På en av tavlorna, en oljepastell av Erling Johansson, är det kommunalrådet som suttit modell. Leif Nilsson berättar att det var 2007 på Hembygdsgårdens dag som han målades av.- Besökarna fick följa och se hur konstnären gick till väga. Han berättade vad som fångade honom och vad han såg. Han har inte förklarat färgsättningen utan bara sagt att det är färger han ser i personen han målar, säger Leif Nilsson om det färgglada porträttet.Ovanlig bild
Andra målningar som Överkalix kommun visar upp är bland annat av Lennart Holmbom och Tex Berg, men där finns också en av Ingemar Callenbergs tavlor, Höst.- Det är en kanonfin men ovanlig bild av honom, han är annars arbetsarg. Den är från slutet av 1950-talet, säger museets Torsten Wikström.Överkalix kommun avsätter årligen 10.000 kronor att köpa in konst för.Piteå kommun i sin tur har 16 tavlor som de vill visa upp, däribland en akryl av Sonja Eriksson (Rådhustorget i Piteå).- Vi har försökt att hitta Piteåkonstnärer i första hand, säger Susann Eriksson som företräder Piteå konsthall.Totalt äger Piteå kommun drygt 1.800 konstverk som är inköpta från 1960-talet och framåt. Årligen köper kommunen in konst för cirka 80.000 kronor. Värdet på den samlade konsten säger hon sig inte känna till, inte heller någon annan som medverkade på pressvisningen vill tala om konstsamlingarnas värde. Landstinget köper årligen in konst för 500.000 kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!