Ett steg i rätt riktning

I framtiden blir det inte möjligt att döma någon till rättspsykiatrisk vård om den nuvarande regeringen får som den vill. Det tror vice chefsåklagare Thomas Ennefors kan vara ett steg i rätt riktning. - Det blir godtyckligt i dag i och med att bedömningar som görs är så svåra, så svåra att inte ens experterna är överens, säger han.

POSITIV. Chefsåklagare Thomas Ennefors är positiv till det nya förslaget som kan få bort det godtyckliga bedömandet inom psykvården.

POSITIV. Chefsåklagare Thomas Ennefors är positiv till det nya förslaget som kan få bort det godtyckliga bedömandet inom psykvården.

Foto: Linda Wikström

LULEÅ2008-07-10 06:00
Det är justitieminister Beatrice Ask och socialminister Göran Hägglund som levererade nyheten DN-debatt tidigare i veckan. I dag tillsätts en utredning om en översyn av den psykiatriska tvångsvården, där målet är att presentera ett förslag till ny lag den 1 juni 2010. Det politiska utspelet kommer helt rätt i tiden efter flera omtalade fall där psykiskt sjuka har stått för våldsdåd runt om i Sverige. Även i Norrbotten finns exempel på grova våldsbrott av psykiskt sjuka människor. I veckan ställdes en 29-årig man, som flera gånger vårdats för psykiska problem, inför rätta åtalad för att ha knivdödat sin mor. Allt talar också för att 29-åringen kommer att dömas just till rättspsykiatrisk vård.Vice chefsåklagare på åklagarkammaren i Luleå, Thomas Ennefors, både hoppas och tror att den nya ordningen kan bli positiv för det svenska rättsväsendet.I dag kan bedömningarna många gånger bli alldeles för svåra, anser han. Att bestämma vem som är psykiskt sjuk eller inte.Massmord i Falun
Som exempel tar han ett mycket uppmärksammat rättsfall. Massmordet i Falun 1994 då den 24-årige Mattias Flink sköt ihjäl sju personer, fem kvinnor och två män, med ett automatvapen.Flink dömdes till livstids fängelse för dådet.- Det känns lite för godtyckligt, livstids fängelse eller vård. Man hör olika experter och dom tycker det ena och det andra. Mattias Flink, där var det på det sättet att han ansågs vara allvarligt psykstörd men han dömdes ändå till fängelse. Hovrätten gjorde någon slags egen bedömning, säger Thomas Ennefors och fortsätter:- Det blir godtyckligt i dag i och med att bedömningar som görs är så svåra, så svåra att inte ens experterna är överens. Det känns som ett lotteri. Ministrarna konstaterar också i inlägget att de som inte är psykiskt tillräkneliga ska slippa påföljd och att övriga ska dömas till fängelse. Men redan i dag finns det inskrivet i den svenska lagstiftningen att en person inte kan göras ansvarig om han eller hon saknat förmåga att överväga sitt handlande och inse konsekvenserna.Som i det omtalade Rödebyfallet, där en man i 50-årsåldern frikändes trots att han skjutit ihjäl en pojke och svårt skadat en annan med ett hagelgevär.Ovanliga fall
Men dessa fall kommer även fortsättningen att vara oerhört ovanliga konstaterar Thomas Ennefors.- Jag hörde någon straffrättsprofessor och han kände inte till några fler fall. Det är ett gammalt rättsinstitut men det är ytterst ovanligt. Men det är möjligt att det kommer att bli vanligare med den nya lagstiftningen. Nu är det knappt någon som tänker på det, säger han.- Det jag tror, i och med att man särskild nämner det här om tillräknelighet som ett alternativ. Men jag tror fortfarande att det kommer att vara extremt ovanligt, om än något mindre ovanligt.De psykiskt sjuka kommer att dömas till fängelse när det nuvarande systemet skrotas. Där kommer de sedan att få den vård de behöver, tror Ennefors.-  Så måste det ju fungera, annars är det ju ett inhumant system. Är man psykiskt sjuk så har man ju rätt till vård. Och eftersom man sitter i fängelse så får man den vården i fängelset i stället på en sluten psykiatrisk avdelning, säger Thomas Ennefors som både hoppas och tror att regeringens ambitioner kan bli något positivt.- Det blir mindre godtyckligt och så länge man får den vård man har rätt till kan det tänkas att det inte innebär så stor förändring i praktiken. För en sluten psykiatrisk avdelning är ju också sluten, den är som ett fängelse.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om