Ett smakfullt lärande på Välkomsten

Vad kan en runda i köket lära skolbarn? Svar: Väldigt mycket! Det kan projektet Mat för integration berätta om, svenska, kunskap om andras kulturer, matlagningskunskap och socialt umgänge. Det är barnen och ungdomarna på Välkomsten i Luleå som deltar i projektet.

Foto: Håkan gidlöw

Foto: Håkan gidlöw

Foto: Håkan gidlöw

Luleå2012-03-21 06:00

Välkomsten är en verksamhet inom grundskolan där utlandsfödda barn och unga får en introduktion till den svenska skolan innan de slussas ut i vanlig skolgång. Här har under fem års tid elever från 43 länder fått en mjukstart in i det svenska samhället och skolvärlden.

Matprojekt
Hur lär man sig då svenska och varandras kulturer? på Välkomsten har man startat matprojektet som är ett sätt.

Projektledare är Ann-Marie Smeds.

- Det här är ju ett projekt i vår ordinarie verksamhet och ett sätt att lyfta fram eleverna genom deras matkulturer efter en idé från vår rektor Lisbeth Åström. Barnen lär sig förutom att laga mat också att tala och förstå svenska, till exempel namnen på matvaror och köksredskap. Och att kommunicera med andra, lära känna varandra bättre, samarbeta och känna stoltheten att få bjuda andra, säger Ann-Marie Smeds.

- Barnen tänker ju inte på att de lär sig medan de lagar maten, säger Smeds som tycker projektet känns väldigt positivt. Inte minst från barnen och de ungas sida. Det är populärt att delta i matlagandet som sker cirka tre gånger i veckan. Varje deltagare får vara med tre gånger. Hon hoppas att projektet ska få fortsätta efter att vårterminen är till ända.

- Barnen har tagit med sig recept hem och föräldrar har skickat med recept till skolan, säger Smeds som är glad över att även föräldrarna omfattas i projektet.

Föräldrarna delaktiga
För informationen till elevernas föräldrar har hemspråklärarna stått.

- De har skrivit brev och översatt de svar som kommit in, säger Ann-Marie Smeds tacksamt.

- Vi har fått extramedel för projektet och det hela ska utvärderas, lärare ska tillfrågas hur de upplever projektet berättar Ann-Marie Smeds, som då Kuriren hälsar på håller på att förbereda dagens matlagning med Maryam Idris, 11 år, från Liberia och Momoo som är 10 år och kommer från Burma. Det ska bli en gratäng från Liberia med cassava och fiskbullar av torsk med burmesisk kryddning som curry, ingefära, chilipeppar och vitlök, med mera.

- Jag brukar hjälpa till och laga mat hemma, berättar Momoo, en glad kille som kommer från Burma och verkligen gillar att få vara med och skapa i köket.

Maryam är inte heller främmande för att hjälpa till hemma.

- Jag brukar hjälpa min mamma med kryddningen, berättar hon.

Efter att barnen lagat maten så bjuds kamraterna på Välkomsten in för att få ett litet smakprov på det goda.

- I projektet är det barnen i åldrarna 9-12 år som är med men vi planerar att även låta de yngre få vara med på ett hörn, berättar Ann-Marie Smeds och hennes medhjälpare Välkomstens elevassistent Baby Thein som är från Burma. Även hon gör tummen upp för denna matglada globalisering.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om