Ett miljövänligt Luleå på framtidsfestival
År 2027 är Luleå en miljövänlig stad. Tågen drivs med hjälp av magneter, bilarna tankas med vätgas och alla jordbruk finns samlade kring mejeriet. Framtidsvisionen tillhör klass 9A på Kråkbergsskolan som ska representera Norrbotten i en nationell framtidsfestival.
I år äger den rum i Borlänge och drygt 200 elever från hela landet får ta del av varandras visioner. I Luleå är Teknikens hus projektansvariga och David Broström berättar att Kråkbergsskolans miljövision valts ut bland 700 andra elevers bidrag. De andra eleverna är allt ifrån sjätteklassare upp till gymnasieelever.
- Under en temadag har alla elever fått träffa folk som jobbar med framtidsfrågor. Sedan, efter sex veckors arbete, fick de komma tillbaka och visa sina framtidsvisioner, säger David Broström.
Klass 9A:s bidrag övervägde starkt då de uppfyllde alla kriterier.
- De har visat på ett bra samarbete, men de har också tagit reda på hur verkligheten ser ut och valt ett aktuellt tema. Eleverna visade även på för- och nackdelar med deras idé, säger David Broström.
Syftet med projektet är att skapa positiva framtidsvisioner där även teknik och etik ingår.
Samlas kring mejeriet
Klass 9 A:s bidrag består av flera olika delar. Ett av dem är ett mejeri som samlat alla gårdar kring sig. Miljövinsten består i att antalet transporter till och från mejeriet minskas rejält då mjölken fraktas via pipelines direkt till mejeriet.
En annan idé är ett tåg som drivs med enbart magneter. Ida Lindfors säger att på så vis blir det inga utsläpp, men det väldigt dyrt. 1,2 miljarder dollar för 30 kilometer.
- De här tågen finns i Kina, Japan och Tyskland så varför skulle det inte kunna vara möjligt i Luleå, säger hon.
Studiebesök på LLT
Oskar Jolérus och Stina Granbom har funderat kring det här med vätgas som drivmedel och kommit fram till att det är väldigt miljövänligt. När de presenterar sin idé ska de även berätta om LLT:s miljöarbete.
- Vi gjorde studiebesök där och fick veta att de bland annat har åtta etanolbussar, säger Oskar Jolérus.
Hans grupp är dock inte den enda gruppen som gjort studiebesök.
Samarbetsprojekt
Ett hus med ett eget vattenkraftverk har bland Jennie Arvidsson arbetat med. Förutom solceller på taket så finns där också en cykel som alstrar elektricitet då man cyklar på den.
- Den drar ihop el till hela huset, säger hon.
Även andra finesser, så som en TV som slår på då tittaren sätter sig i soffan, finns i det så kallade cykelhuset.
Unga Spekulanter är ett samarbetsprojekt mellan Teknikens hus, Tekniska museet i Stockholm, Malmö museer, Universum i Göteborg, Kreativum i Karlshamn och Framtidsmuseet i Borlänge.
Framtidsfestivalen äger rum 10-11 maj.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!