Ett hus med historia

Luleås första Älvsbyhus stod tomma i åratal på grund av stadens ekonomiska kris.
Då låg de för långt från stan men i dag räknas de till centrum.

INTE NYTT. Glasdörrar, boasering och brevlådan inne i farstun. Enligt Mårten Sandberg brukar brevbärarna värma sig lite där under kalla vinterdagar.

INTE NYTT. Glasdörrar, boasering och brevlådan inne i farstun. Enligt Mårten Sandberg brukar brevbärarna värma sig lite där under kalla vinterdagar.

Foto: Andreas Wälitalo

Luleå2013-09-18 06:53

Om väggar kunde tala suckas det ibland. För hus har också sin historia och trots att väggar tiger kan den historien lockas fram med hjälp av lite forskning.

Så gjorde Mårten Sandberg, en stockholmare som kom till Luleå 1967. Då köpte han ett hus på Östermalm och det tillsammans med Sven-Gunnar Book och Håkan Serner, då två nya skådespelare på Norrbottensteatern. Book blev sedermera präst medan Serner återgick till teater, film och TV i huvudstaden.

Sandberg blev dock kvar i Luleå och är sedan en tid ensam ägare av huset på Östra Parkgatan.

– Huset har kallats teaterhuset, här har det funnits mycket teaterfolk genom åren, säger Mårten Sandberg.

Han har samägt huset med några av dem, bland andra Sten Ljunggren.

– Jag är redovisningskonsult och har haft många inom teatern som kunder. Det har lett till många samtal sena nätter, säger han med ett litet smil.

Men det är en annan historia, Mårten Sandbergs intresse för vanlig historia fick honom att gräva i arkiv för att få fram uppgifter och handlingar om sitt hus. Han fann en hel del intressant.

– I alla fall en kul grej. Mitt hus och två andra likadana hus här intill är alla de första prefabricerade Älvsbyhusen i Luleå, berättar han och ger oss historien:

Under 1800-talets allra sista år fälldes timmer i älvsbytrakten för de tre husen. Husen timrades upp i Älvsbyn och efter att timret märkts upp togs de isär och fraktades till Luleå. Där väntade tre nygrävda djupa källare på dem och där timrades de tre husen åter upp.

Året var 1899 och Östermalm var då ytterst sparsamt bebyggt; Sandberg har hittat tre äldre byggnader plus det då nästan färdigbyggda Seminariet i den i dag centrala stadsdelen.

Bakom Älvsbyhusprojektet låg en körsnär från Piteå vid namn Fahleson.

– Han byggde förmodligen på spekulation. Husen inreddes med fyra lägenheter per var, två tvåor per plan, som skulle hyras ut, berättar Mårten Sandberg.

Men planerna slog slint; Luleå drabbades av en ekonomisk kris och folk flydde staden.

– Husen stod tomma, de gick inte att hyra ut. Det fanns ingen bostadsbrist och husen låg väl lite långt från centrum. Först 1910 flyttade de första hyresgästerna in, säger Sandberg.

De var järnvägare med barnrika familjer. Då hade Fahleson sålt till Luleå bostadsaktiebolag. Mårten Sandberg har spårat alla tidigare ägare och många av hyresgästerna via mantalslängder och landsarkivet. Han är synbart förtjust i sitt gama trähus.

– Jag tycker att alla tre är hus väl värda att bevara. Och när man ser hur allt är byggt och tänker på att allt gjordes för hand då måste man beundra gossarna som fixade det här, säger han.

Husen har dock förändrats flera gånger sedan 1899, det gäller särskilt interiört. Husen byggdes innan centralvärme, vatten och avlopp var gångbara.

– Det är därför alla wc och duschrum är så små, man har fått ta de utrymmen som fanns, säger han.

Och när Måren Sandberg skapade plats för ett litet duschrum mot ena ytterväggen så blottlades timringen vid ombyggnaden. På den hade någon plitat med en färgkrita: "Denna timring klar på denna plats 18/7 1899".

Vem sade att väggar inte kan tala.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!