Ett besök i fyrverkeriverkstaden

År 2013 är nästan över och många av Luleås invånare har kommit in i mellandagslunkets julmys. På det nystartade företaget Comet Event and Light är det här däremot årets hetsigaste dagar. Det är nämligen de som håller i årets fyrverkeri i Norra hamnen.

Comet Event and Light använder inga raketer. Bomber är mycket säkrare. Eric Lundvall på bild.

Comet Event and Light använder inga raketer. Bomber är mycket säkrare. Eric Lundvall på bild.

Foto: Petra Isaksson

Luleå2013-12-30 06:00

Det är ett nystartat företag och det enda i sitt slag i Norrbotten. Comet Event and Light består av tre studenter från Ltu och deras affärsidé är att sälja pyrotekniska uppvisningar, någonting som de verkligen brinner för. Det hela började med ett intresse för fyrverkerier och ett medlemskap i Pyrotekniska sällskapet, en förening vid Luleå tekniska universitet som fyller 40 år i slutet av april.

– Vi är väl så att säga alla tre självlärda. Jag studerade ekonomi här i Luleå. Det finns ingen utbildning i pyroteknik i Sverige. Så det är genom Pyrotekniska föreningen som man började hålla på med det här, säger Eric Lundvall, designledare.

Eric tycker det är synd att det så gott som bara är på nyår som man använder fyrverkerier då det finns många tillfällen som egentligen skulle vara utmärkta för att fira lite extra.

– Nationaldagen är till exempel en sådan dag. Även om det är ljust här uppe så går det utmärkt att skjuta fyrverkerier. Det är mycket mer sådant i södra Europa, vi är lite mer återhållsamma när det att dra på ordentligt, säger Eric Lundvall.

Varje år skadar sig folk när de skjuter fyrverkerier, det är en av anledningarna till varför Eric tycker att det är väldigt bra att Luleå kommun satsar så mycket på ett eget fyrverkeri.

– Folk kan ifrågasätta varför Luleå bränner upp kanske 100000 kronor på fyrverkerier. Men då får man tänka hur många som ser på vårt fyrverkeri istället för att skjuta själv. Vi kan ju det här och vi har svetshandskar, skyddshjälmar och glasögon som kanske inte privatpersoner har. Kostnaden för samhället när någon tappar synen eller spränger bort fingrar är ju otroligt stor, så är det inte svårt att motivera att köpa in ett fyrverkeri, säger Eric Lundvall.

Vad är era bästa säkerhetstips?

– Det tåls ju att sägas många gånger, men var nykter. Se till så att pjäserna står stabilt. Använd inte raketer, de är väldigt ostabila och de flesta olyckor händer på grund av raketer. Sen måste man tänka på att avvakta med att gå fram om det är någonting om inte smäller. I stundens hetta så kanske man tror att det gått fem minuter när det egentligen bara gått 30 sekunder. Det är då olyckan kan vara framme, säger Eric Lundvall.

Vad kan vi förvänta oss på nyårsafton?

– Vi kommer köra en starkare inledning än tidigare år för att vi ska markera att nu är klockan tolv och det nya året har börjat. Vi kommer även att bygga sekvenserna på ett lite annat sätt än tidigare och vi ska försöka få in Luleå kommuns färger ordentligt i fyrverkerierna, säger Eric Lundvall.

Tio råd för ett säkrare fyrverkeri

1. Kontrollera att fyrverkeripjäsen inte är skadad. Lämna alltid tillbaka skadade pjäser där du köpte dem.

2. Förbered ditt fyrverkeri i god tid.

3. Var nykter. Alkohol och fyrverkerier hör inte ihop.

4. Rigga upp pjäserna enligt bruksanvisningen.

5. Rumregel: håll aldrig en fyrverkeripjäs i handen om inte bruksanvisningen tillåter det.

6. Luta dig aldrig över en tänd fyrverkeripjäs.

7. Håll dig på behörigt säkerhetsavstånd enligt bruksanvisningen och se till att åskådarna också gör det.

8. Vänta 10-20 minuter med att gå fram till en fyrverkeripjäs som inte fungerar. Försöka aldrig att tända den igen. Många allvarliga olyckor inträffar när man försöker tända om pjäser som har slocknat.

9. Tänk på att fyrverkerier kan orsaka bränder eller andra skador.

10. Tänk på att både människor och djur kan bli skrämda av fyrverkerier. Visa hänsyn!

källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om