Erik, 19, kräver förarbevis för vattenskoter

I juni blir det åldersgräns på att framföra vattenskoter i Sverige. "Ett förarbevis på vattenskoter och båt borde införas", säger Erik Fredriksson, 19 år, som själv kör både vattenskoter och båt.

Erik Fredriksson tycker att man borde införa förarbevis för vattenskoter och fritidsbåt under tolv meter.

Erik Fredriksson tycker att man borde införa förarbevis för vattenskoter och fritidsbåt under tolv meter.

Foto: Jenny Hortlund

Luleå2019-05-04 11:35

Nyligen beslutade regeringen att en åldersgräns ska införas på vattenskoter. Tidigare har vem som helst fått framföra fordonet på vatten men nu kommer regleringen om att enbart personer över 15 år får köra vattenskoter.

Erik Fredriksson skulle hellre se att ett förarbevis för vattenskoter och även fritidsbåt under tolv meter infördes. I dagsläget krävs det enbart förarbevis för båtar över tolv meter men det tycker han är märkligt då andra nordiska länder har infört det.

– En 15-årsgräns på vattenskoter går att jämföra med att sätta samma åldergräns på motorcykel men att låta en 14-åring köra en sportbil, säger Erik Fredriksson.

Redan 2013 fanns förslaget från Havs- och vattenmyndigheten om att införa två olika behörighetsbevis för att framföra vattenfordon. Ett för att uppnå hastigheter om minst 35 knop och ett för minst 15 knop. Behörighetskraven skulle även vara kopplade till en åldersgräns på 18 respektive 15 år.

– En åldersgräns gör ingen större skillnad. Enligt Transportstyrelsens statistik har ingen under 15 år har omkommit med vattenskoter. Ett förarbevis skulle öka förståelsen för lagar och regler samt för att kunna köra båten på ett mer säkert sätt vilket gynnar både båttrafiken, allmänheten och vattenskoterförare, säger Erik Fredriksson och fortsätter:

– Man pekar alltid ut ungdomar som är ute och buskör och förstör för alla andra. Jag har jobbat i båthamn tidigare och då har det varit äldre herrar med större båtar som kommit och kört vårdslöst in i hamnområdet.

Statistik från Transportstyrelsen visar att under 2017 var det fler inblandade i dödsolyckor med fritidsbåtar än vattenskoter. Fritidsbåtar stod för 21 dödsolyckor medan vattenskoter hade noll omkomna. Bland de 21 omkomna i olyckor med fritidsbåtar hade tolv stycken alkohol i blodet. Flest omkomna var i kategorin 50–59 år.

– En mer utbildad förarskala skulle minska olyckor på sjön. Men även fler nykterhetskontroller och att fler tar på sig flytväst när de är ute på sjön. Det är många som inte har koll på att exempel högerregeln gäller på sjön, säger Erik Fredriksson.

Till SVT Nyheter öppnar infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) för fler regleringar för vem som ska framföra fordon på sjön men att första steget är en åldersgräns.

– Regeringen behöver arbeta vidare med andra förslag om exempelvis krav på förarutbildning eller andra krav, men det ska vi återkomma till i ett senare skede, säger Tomas Eneroth (S).

Erik Fredriksson tycker att vattenskotrar och fritidsbåtar ska behandlas på samma sätt.

– Nu pekas vattenskotrar ut som nöjes- och buskörning. Man kan använda dem på andra sätt än just det. Till exempel använder jag vattenskoter för att ta mig ut till vår stuga och vattensport, säger Erik Fredriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om