Det är en råkall decemberdag där termometern visar på 18 minusgrader när vi hälsar på Erica Rosendahl i hemmet i Måttsund. Här bor hon sedan två och ett halvt år tillsammans med familjen, bestående av sambon Jonas och sonen Henry 6 år, och det är också här hon driver sitt företag Skogsbrynets trädgård. Inne i den gamla bagarstugan som numera fungerar som kurslokal sprakar en värmande brasa från den öppna spisen.
Erica Rosendahl växte upp på bostadsområdet Björkskatan i Luleå. Men efter gymnasiet gick flyttlasset söderut. Då var tanken att utbilda sig till journalist men hon hamnade istället på en floristutbildning i Göteborg. Några år senare gick flytten till Stockholm och det var där hon träffade sin sambo.
– Det visade sig att vi båda vuxit upp på Björkskatan men visste inget om varandra då. Vi flyttade båda två söderut direkt efter gymnasiet, berättar hon.
Efter några år i Stockholm kände de att de ville ha ett enklare liv, närmare naturen. Då hade Erica vidareutbildat sig inom ekologisk odling av grönsaker och längtade efter att starta eget företag för att förverkliga sin dröm.
– När vi bodde i Stockholm var vi alltid tvungna att åka iväg för att göra något. Vi ville ha ett hem som vi kunde vara och leva i. Vi bytte storstadsliv till detta för att kunna komma nära naturen och inte behöva åka iväg för att kunna göra det vi ville.
Trots uppväxten i Luleå var Måttsund en helt ny bekantskap när flyttlassen skulle gå norrut igen.
– Jag visste knappt att Måttsund fanns innan vi flyttade hit. Jag hade ju passerat slalombacken längs E4 men aldrig varit in i byn. Men det visade sig vara en rätt stor by och vi har nära till både havet och skogen så allt är verkligen bra med att bo här.
– Vi tittade på huset på nyårsaftonen för snart tre år sedan men då var det ju vinter och massor av snö så jag såg ingenting av trädgården. Jag visste bara hur stor tomten var men inte alls något om vad som växte här. När vi flyttade upp i slutet av maj var det en helt annan gård. Jag såg potential överallt. Det är en tacksam odlingsyta i skyddat söderläge och är skönt att ha egen yta att jobba med. För hela familjen är trädgården en plats att vara i.
För Erica Rosendahl är det viktigt att leva på ett hållbart vis, både privat och genom det företag som hon driver.
– För mig kommer det naturligt eftersom jag jobbar med odling och trädgård och det känns självklart att tänka i flera led. Annars känns det som hyckleri. När jag jobbade som florist fick jag upp ögonen för den bransch jag jobbade i, den är långtifrån hållbar i alla lägen. Ta rosorna exempelvis som odlas i Kenya, fraktas till Holland där de säljs på auktion och skickas sedan ut i världen. Det finns inget naturligt i det men handlar om mycket pengar. Inte heller är det en bra arbetsmiljö för dem som jobbar i odlingarna runtom i världen. Det finns andra sätt att göra detta på, men det är inte lika lönsamt att jobba miljövänligt.
För Erica Rosendahl är det viktigt att i sitt jobb visa vad man kan göra som konsument för att påverka.
– Alla kan inte starta egen stor odling, men man får se till vad som är hållbart för en själv. Är det att köpa närodlat, att skippa köttet eller att inte jobba så mycket. Det finns många aspekter. För mig är det viktigt att ha ett hållbart företag. Det kanske kan uppfattas som att jag snackar illa om min egen bransch. Men jag tänker att man kan köpa exempelvis snittblommor men göra det på annat sätt. Jag hade en kund på workshop i höstas som berättade att hon fått en bukett som hon inte kunde ha inne för att de luktade så starkt av den kemiska besprutningen. Jag får också allergiska reaktioner av snittblommor som är hårt besprutade.
Att ifrågasätta normer och ifrågasätta sättet som vi konsumerar på är viktigt anser Erica Rosendahl.
– Jag jobbar mest här hemma och vill att det jag gör ska vara hållbart. Sedan kan man alltid dra det olika långt. Den enda nackdelen med att bo här är att man måste använda bilen hela tiden, men man får väga för- och nackdelarna.
Har folk blivit mer intresserade och medvetna nu?
– Ja, det skulle jag säga. Vi har bara bott här i 2,5 år och jag trodde att det skulle var svårjobbat för mig i den branschen jag är i, och tänkte fördomsfullt att folk häruppe bara var intresserad av skoter, jakt och hockey. Så är det delvis, men det finns också en stor grupp människor, framför allt kvinnor, som är intresserade och vill lära sig mer om både odling och att leva hållbart.
– I och med pandemin har folk haft tid att ifrågasätta sina liv. Jag har flera i min bekantskapskrets som börjat odla och verkligen fått mersmak när de sett hur saker växer. Det är inspirerande att se.
Du förespråkar vinterodling, även här i norr?
– Ja, förutsättningarna är faktiskt bättre här än söderut eftersom vi har en lång jämn vinter. Här finns ingen risk för att något gror i februari för att sedan plantorna ska frysa ihjäl när det kommer en köldknäpp. Eftersom det är ljust men svalt på våren så växer allting långsamt och blir härdat och bra från början och jag slipper ha alla förodlade plantor inne. Det fungerar inte på alla grönsaker med de flesta vårprimörer som asiatiska grönsaker, ruccola, spenat, rädisa kan man förså under vintern så att de börjar gro tidig vår. Jag skördar första rucculan i slutet april ute i växthuset och har då inte någon extra uppvärmning eller belysning. Det är ett sätt att odla hållbart och jag kan sprida ut arbetsuppgifterna under en längre tid av året.