Valkompassen med Eric Palmqvist

Sverigedemokratiska riksdagsledamoten Eric Palmqvist gjorde Valkompassen och resultatet var måhända inte överraskande. "Det var tur jag inte blev miljöpartist eller något, då hade jag nog fått höra det – det hade kunna bli festligt", säger han.

"Ur det lokalpolitiska perspektivet, som norrbottning och riksdagsledamot för Norrbotten, så känns det som att frågorna kring energi, drivmedel och infrastruktur är ohyggligt viktiga", säger Eric Palmqvist, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna.

"Ur det lokalpolitiska perspektivet, som norrbottning och riksdagsledamot för Norrbotten, så känns det som att frågorna kring energi, drivmedel och infrastruktur är ohyggligt viktiga", säger Eric Palmqvist, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna.

Foto: Lars-Göran Norlin

Luleå2022-08-23 06:00

Eric Palmqvists intresse för politik väcktes redan som tioåring. 

– Jag har varit intresserad av politik sedan kärnkraftsomröstningen 1980 och då var jag tio år. Man kan undra varför en tioåring blir intresserad av politik. 

– Jag är född i London och var i London en del under mina barndomsår och upplevde London som väldigt smutsigt eftersom de hade kolkraft. I Malmö var det rent och fint och tvärs över Lommabukten såg man Barsebäcksverket. Då förknippade jag det med något positivt och att vi hade rent och fint i Sverige och att det var modernt. Där kom intresset och jag förstod att politik var viktigt och att det var det som formade Sverige. 

När Eric Palmqvist flyttade till Norrbotten hade han ingen tanke på att bli politiker, men efter att han blivit upprörd över att SD hade tomma stolar i fullmäktige kontaktade han SD i Norrbotten. 

– Innan jag visste ordet av blev jag lokal kontaktperson. Jag vet knappt hur det gick till. Sedan rullade allting på, det var som snöbollen som man sätter i rullning.

Efter att ha svarat på Valkompassens 34 frågor kommer så resultatet: 91 procent överensstämmelse med Sverigedemokraternas politik. På delad andra plats fick Eric Palmqvist Kristdemokraterna och Moderaterna med 83 procent. 

– Det är inte jätteöverraskade. Jag är nöjd med att det är 91 procent Sverigedemokraterna och jag tror inte det är sunt att vara 100 procent för då innebär det att man inte har något fritt tänkande alls.

– Att jag ligger så nära Kristdemokraterna och Moderaterna känns också helt rimligt, i alla fall utifrån det jag ser i mitt riksdagsarbete. 

Vad är den viktigaste frågan i valet?

– Om man ska titta ur det lokalpolitiska perspektivet, som norrbottning och riksdagsledamot för Norrbotten, så känns det som att frågorna kring energi, drivmedel och infrastruktur är ohyggligt viktiga. 

– Vi ser nu att man får sänkta hastigheter för att man inte har råd att göra de satsningar som behövs på infrastrukturen. Tågförseningar för att järnvägsinfrastrukturen är dålig och vi har höjda drivmedelsskatter och på det ser vi även en energibrist. Det här är något som påverkar även fraktkostnader och liknande. Det driver kostnader på varor och transporter i vår del av landet, säger Eric Palmqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!