Sju personer; en kvinna och sex barn omkom vid lägenhetsbranden i Rinkeby den 25 juli 2009. Det är den värsta branden som inträffat sedan diskoteksbranden i Göteborg 1998, som tog 63 människors liv.
Statens haverikommission fick i uppdrag att utreda lägenhetsbranden. Utredningschefen Patrik Dahlberg berättade om haverikommissionens slutsatser vid en blåljuskonferens som hölls i Luleå på måndagen.
Medvetslösa i trapphuset
Orsaken till att kvinnan och barnen omkom var att de försökte ta sig ut ur huset via det rökfyllda trapphuset, i stället för att stanna i lägenheten där de hade varit säkra i 60 minuter. Trapphuset i flerfamiljshuset fylldes med giftiga brandgaser, eftersom familjen som flydde från den brinnande lägenheten inte stängde lägenhetsdörren efter sig. 13 personer hann med nöd och näppe ut ur den brinnande lägenheten.
Den troliga brandorsaken var en golvlampa, av uplight-modell som täckts över med tyg som började brinna. Golvlampan stod i ett sovrum och branden fick ett explosionsartat förlopp när två personer öppnade sovrumsdörren för att kontrollera varför det luktade så konstigt.
Förlåtande system
För att undvika liknande katastrofer i framtiden menar Patrik Dahlberg att det behövs både bättre information till hyresgästerna i kombination med förlåtande tekniska system. Intervjuerna som gjordes efter branden visade att alla utom två av hyresgästerna varit ute i det farliga trapphuset någon gång under branden.
- En lägenhet tål brand i 60 minuter. Alla lägenhetsdörrar var stängda och i lägenheterna hade det inte kommit in något sot, berättade Patrik Dahlberg för Kuriren.
Öppen dörr
Om det hade funnits dörrstängare till lägenheterna så hade branden sannolikt inte fått denna tragiska utgång, eftersom brandgaserna då inte hade trängt ut i trapphuset. Brandmännen lyckades inte heller öppna rökluckan till trapphuset förrän efter en timme. Öppningsanordningen fungerade inte.
- Vad vi har förstått är det väldigt vanligt att rökluckor inte fungerar. Det finns någon slags acceptans för det eftersom ingen gör något åt det, sade Patrik Dahlberg.
Rökluckor är just till för att de giftiga brandgaserna ska kunna vädras ut ur trapphusen.
Krav på åtgärder
Statens haverikommission har begärt att ansvariga myndigheter ska komma med förslag på åtgärder, exempelvis rekommenderas Boverket att undersöka system med dörrstängare som skulle förhindra att trapphus blir rökfyllda vid lägenhetsbränder och rökluckor som öppnas automatiskt vid brand.
Blåljusmötet arrangerades av Kriskompetenscentrum vid Luleå tekniska universitet. Det är första gången som konferensen hålls. Den vänder sig främst till chefer och mellanchefer inom polis, räddningstjänst, SOS Alarm och ambulans.
- Syftet är att de olika blåljusorganisationerna ska få kännedom om varandras organisationer och arbetssätt, sade Lena Goldkuhl som är projektkoordinator för Kriskompetenscentrum.