I helgen noterade media att det första Ebolafallet kunde ha upptäckts i Sverige. En person med feber som rest i drabbade områden i Västafrika hade sökt sjukvård i Stockholm. Dock handlade det inte om ebola denna gången. I Norrbotten berättar smittskydsläkare Anders Österlund om bereskapen ifall ebola eller andra farliga sjukdomar upptäcks här hos oss.
– Det har varit flera fall i landet där man kontrollerat personer som vistats i de drabbade områdena de senaste tre veckorna. Man har ett mycket fin maskigt nät, säger Österlund som framhåller att Sveriges beredskap är mycket god.
I Norrbotten har ett misstänkt malarifall kollats upp. Kontrollen av misstänkta fall är minutiös:
– I Sverige och i Norrbotten finns en epidemiplan som man arbetar efter. Dyker det upp ett fall då är det ett sjukhus i landet, Linköpings, som har specialkompetens att vårda personer med sjukdomen. Skulle det dyka upp ett fall hos oss så skickar vi personen dit ned. I Linköping finns en specialambulans och vi har resurser att flyga upp ambulansen och skicka patienten i den med Herculesplan, säger Österlund.
Ebola är inte ett särskilt smittsamt virus om det hanteras rätt, säger Anders Österlund:
– Ebola är en blödarsjukdom som smittar via sekret. Mellan 2-21 dagar efter att man smittats dyker symptom upp som feber, muskelvärk och kräkningar, det liknar influensa. Efter fem dagar uppträder hudutslag och inre blödningar som i svårare fall leder till döden. Man drabbas helt enkelt av blodbrist och hjärtat orkar inte med.
Att ebola skulle få fäste och kunna spridas i landet är uteslutet enligt smittskydsläkaren:
– Ja. Jag är inte det minsta orolig för det, säger Anders Österlund.