Pontus Johansson är cp-skadad. Han berättar hur hans föräldrar började träna honom när han var några månader. När han blev lite äldre fick han gå hos sjukgymnast. Simträning blev också en träningsmetod.
Men han ledsnade snart både på sjukgymnastiken och simningen. Vid 13 års ålder sökte han sig av en slump till en karateklubb i hemstaden Boden.
- Tränarna ruskade på huvudet, de trodde att jag skulle ge upp efter ett tag eftersom jag hade svårt att ta mig upp och ned för trapporna.
Provade andra kampsporter
Men Pontus Johansson var envis. Han fortsatte att träna och började pröva på andra kampsporter som judo och ju-jutsu.
- Utan den träningen hade jag inte varit den jag är i dag, att jag kan gå och röra mig trots mitt handikapp.
Känsla för patienterna
Och det är väl detta som gör att han passar som instruktör och tränare för dem som drabbats av stroke.
De som drabbas av den sjukdomen blir som regel förlamade i ena sidan. Det ger en funktionsnedsättning som liknar den som föds med en cp-skada.
När han tränar strokepatienter märks det att han har en intuitiv känsla för patienterna, han vet hur man måste kämpa för att minska funktionsnedsättningen i en hand, en arm eller ett ben.
Patienter i grupp
Hans träningsmetod både liknar och skiljer sig från traditionell sjukgymnastik.
En stor skillnad är att han arbetar med grupper av patienter.
- Gruppdynamik är viktigt, det handlar om att stärka allas självförtroende och se till att de klarar lite mer än vad de tror. Sedan är det roligt att träna i grupp, det ger en gemenskap som jag tror påverkar förmågan att bli bättre.