Entusiaster bygger upp gamla Luleå i miniformat

Ett riktigt pillergöra.
Så kan man kort beskriva det projekt som några av medlemmarna i Luleå hembygdsförening jobbar med. De bygger nämligen upp delar av det gamla Luleå i modellform, kvarter för kvarter.

TOMT 406. De två stora vita husen låg på tomt 406 i kvarteret Göken. Här låg det bland annat affärer och banker. Husen revs 1957 för att ge plats åt stadshuset.

TOMT 406. De två stora vita husen låg på tomt 406 i kvarteret Göken. Här låg det bland annat affärer och banker. Husen revs 1957 för att ge plats åt stadshuset.

Foto: Linda Wikström

Luleå2012-10-05 06:00

En av eldsjälarna bakom det här projektet är Lars Lindberg, inflyttad till Luleå från Uddevalla så sent som 1982. Så någon naturlig koppling till det gamla Luleå har han inte.

- Jag såg några gamla bilder över Luleå och fick en idé om att man kunde bygga upp modeller av några gamla hus, berättar han då vi träffar honom tillsammans med Eino Sörblom i Rödlundska gården.

Skala 1:150
Han gjorde också några modeller, men i skala 1:100. Han tyckte dock att de blev för stora.

Tillsammans med andra medlemmar i hembygdsföreningen väcktes sedan tanken på att bygga upp delar av det gamla Luleå, men i en lite mindre skala. Man fastnade till slut för skala 1:150.

Det Luleå man bygger upp är hur det såg ut 1880, alltså före den stora stadsbranden 1887. På den tiden var alla hus i staden byggda i trä.

- Till skyltsöndagen 2009 var de två första kvarten klara. Det var kvarteret Göken och kvarteret Sparven. Lite senare byggde vi kvarteret Hönan, där Kuriren låg. Sedan stannade det upp av olika orsaker, berättar Lars Lindberg.

Gustafskyrkans torn
Att de kan göra modellerna kan de bland annat tacka fotografen Johan Andersson för.

År 1879 klättrade han nämligen upp i Gustafskyrkans torn och tog bilder över staden, kvarter för kvarter. Gustafskyrkan förstördes för övrigt vid den stora stadsbranden och där står i dag domkyrkan.

Bilderna har de fått från Luleå kommuns stadsarkiv och där har de även fått kopior på ritningar över de olika kvarteren.

- Nu bygger vi klart kvarteret Tuppen, där stadsparken ligger. Jag har också börjat bygga en modell av den gamla kyrkan. Faktiskt en ganska stor byggnad som var 50 meter bred och 42 meter hög, berättar Lars Lindberg och håller upp botten till den blivande kyrkan.

Av alla hus som fanns 1880 är det bara Rödlundska gården och intilliggande Bergströmska gården kvar. Det sistnämnda huset köptes för övrigt nyligen av Galären för att bevaras åt eftervärlden.

- De hus som klarade branden har alla rivits. Många revs på 1940-talet och andra senare. I dag kan man nog tycka att kommunen borde ha sett till att några fler hus sparades, tycker Lars Lindberg

Att bygga skalenliga modeller av hus och andra byggnader är ett pillrigt arbete, intygar både Lars Lindberg och Eino Sörblom.

Det kan ta allt från några timmar till flera dagar för varje hus. De använder sig av en millimeter tunna små träark som de köper i hobbyaffärer. Bygger gör de hemma vid köksbordet.

- I början skar jag ut hål för varje fönster, men det tog för lång tid. Man skar sig och det gick sönder. Nu klistrar vi på fönstren och det går mycket snabbare, säger Lars Lindberg och påpekar att man kan få ganska ont i fingrarna om man sitter länge och bygger.

Nio kvarter
Husen är väldigt detaljrika. Exempelvis står det små stegar vid varje hus, vilket det var lag på vid den tiden. Dessutom finns det uppgifter om vem som bodde i de olika husen, när de var födda och vad de jobbade med.

Uppgifterna har man fått fram i en studiecirkel med deltagare från hembygdsföreningen, Vuxenskolan, stadsarkivet och Lulebygdens forskarförening.

Ett problem de har är att modellen blir större och större för varje kvarter som byggs.

I dag är det knappt att kvarteren som är klara ryms i rummet i Rödlundska gården.

En förhoppning är att det ska gå att visa allt i intilliggande Bergströmska gården, eller på museet.

- Tanken är att det ska bli nio kvarter innan det är färdigt. Bland annat ska vi bygga kvarteren ner mot södra hamnen, avslutar Lars Lindberg, som inte törs lova när det blir färdigt.

Den stora stadsbranden i Luleå inträffade 1887.

Totalt förstördes 75 fastigheter i centrala staden, främst i kvarteren runt den gamla Gustafskyrkan som också brann ned till grunden.

Modellerna som byggts upp visar hur stan såg ut före branden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om