Visst är det betydelsefullt med kost, sömn och motion.
Men i samtal med en grupp förstaårselever på gymnasiet i Luleå är det psykosociala faktorer som dominerar synen på välbefinnande.
– Jag tycker att det är bra här i skolan. På min förra skola fanns känslan av att man blev dömd när man gick i korridoren. Här känner man sig tolererad. Man blir accepterad och får vara den man är, säger Amanda Olsson.
"Trivs med vänner"
Att leva i ett socialt sammanhang där man blir sedd, det är avgörande. På den punkten är gruppen överens.
– När man inte är ensam känner man att man har betydelse. Man har någon att vara med och trivs med sina kompisar, säger Amanda Roos.
Undvika isolering
Påtvingad ensamhet är den största hälsoboven, men även självvald isolation kan minska välbefinnandet.
– Äta bra, sova bra och röra på sig är bra. Men det handlar ganska mycket om att vara med folk också, att inte sitta ensam. Man vill ju inte gå in i en depression. Vi är flockdjur, säger Hannes Dahlbäck.
Han berättar om en period i livet då han "gibbade" – lirade dataspel – för jämnan.
– Jag kom hem från skolan och gibbade, gick och lade mig, gibbade nästa dag. Jag har lärt mig den hårda vägen, kan man säga. Man mådde inte så bra och kände sig osocial, säger Hannes Dahlbäck.
Vad gör ni om en kompis inte mår bra?
– Är det någon man bryr sig om så vill man att den ska må bra. Man måste försöka vara där då, visa att det finns sådant som är roligt, säger Ida Palovaara.