När pandemin var som värst i våras tog Region Norrbotten beslutet att stoppa samordnade sjukresor. Patienter som behövde transport till vården för provtagning och läkarbesök åkte därmed ensam i en taxi.
Det var ett beslut som togs emot positivt av taxichauffören Lena Kaarle.
– Det kändes säkert. Det blev längre avstånd mellan mig och kunden.
Regionen har dock beslutat för knappt en månad sedan att återgå till det gamla systemet som gällde innan pandemin. Det innebär att det kan vara upp till tre patienter och en chaufför i en taxibil. Om en patient tillhör en riskgrupp får det maximalt finnas två passagerare i samma taxibil.
– Det känns vansinnigt i dagens läge, med tanke på att smittspridningen ökar och att det upptäckts smitta på två enheter på Sunderby sjukhus, säger Lena Kaarle.
Hon får medhåll av en orolig medborgare.
– I taxibilar sitter man trångt, coronavirus eller inte, och ska man verkligen sitta så nära varandra när smittan ökar? Människors hälsa måste få gå först i det här läget, säger Maria Karlén.
Taxichauffören Lena Kaarle förklarar vidare att hon dels är kritisk till att det inte blir ett tillräckligt stort avstånd till varje person i taxibilen och att hon blir mer utsatt i sin arbetsmiljö.
– Jag kommer att ta två passagerare. Jag tar inte tre på grund av smittorisken. Det är inte läge att börja experimentera.
Hon är även orolig för sin make som tillhör riskgruppen och vill inte riskera att ta hem smittan.
– Jag har faktiskt ingen lust att jobba. Jag vill inte dra hem smittan till maken, då vet jag inte vad som händer med honom. Jag är orolig.
Kan inte regionen ha rätt underlag för sitt beslut?
– Det känns inte rätt. De handlar om gamla, sköra och sjuka människor. För mig är det helt oförståeligt att de gör på det här sättet och tar sådana här beslut, säger Lena Kaarle.
Robert Savela, skyddsombud för transportarbetarförbundet i Norrbotten, anser att det är ett märkligt beslut.
– Jag förstår inte hur det ska säkerställa kundernas och chaufförernas hälsa. Vi har tre saker att förhålla oss till. Det är smittskyddslagen, Folkhälsomyndighetens restriktioner och arbetsmiljölagen. Jag förstår inte hur de kommer fram till ett sådant beslut utifrån de tre parametrarna.
Berörda företag som ska genomföra denna förändring ska nu, enligt lag, kontakta honom för att göra en riskbedömning.