Överstyrman på isbrytaren Atle Andreas Strömbäck, Stockholm men uppväxt i Kalix-Nyborg, summerar intrycken efter helgens besvär för sjöfarten i både Bottenviken och Bottenhavet.
- Vi eskorterade ett fartyg under helgen från Karlsborg till Haraholmen. Och i närheten av Malören såg vi isvallar på tiotalet meter. Isvallarna steg upp från ett grund på elva meters djup. Då förstår man vilka enorma krafter det handlar om.
- Det är helgens hårda sydliga vindar som omöjliggjort för fartyg att ta sig fram utan isbrytare. Men vindarna har nu bedarrat. Uppbrutna rännor blåser inte igen på samma sätt som i helgen, fortsätter Andreas Strömbäck.
Fara å färde
Under helgen satt bara i Bottenhavet ett 60-tal fartyg fast i de isvallar som byggts upp. Och för några fartyg var situationen kritisk. En del fartyg drabbades också av att is byggdes upp på fartygens däck. Då är det fara å färde.
- Men nu när vindarna lugnat ner sig är det ingen fara att is börjar klättra på fartyg. Det värsta är nu över.
Vid lunchtid på tisdagen berättade Andreas Strömbäck:
- Efter att ha gjort en sväng ned till Bjuröklubb är vi nu på väg med en tankbåt in till Skelleftehamn. Och efter det ska vi hjälpa två fartyg till Haraholmen utanför Piteå. Sedan väntar där andra fartyg på assistans ut till mittfåran mellan Sverige och Finland, fortsätter Andreas Strömbäck.
Kuling på onsdag ..?
Endast två isbrytare har de senaste dagarna funnits i Bottenviken. Förutom svenska Atle är det finska Otso. Resten av den svenska och finska beredskapen har fullt upp med jobb i Bottenhavet och ännu längre söderut.
Även Sjöfartsverket bekräftar att sjötrafiken återgått till det normala.
- I helgen var det mest besvärligt mellan Sundsvall och Vasa. Nu är vi tillbaka till normala förhållanden. Men lugnet efter och före stormen kan bli kortvarig. Vi har indikationer att det kan blåsa upp igen till kuling på onsdag. Det kan i värsta fall betyda att vi tillfälligt måste stänga isbrytningen.
- I väntan på nya hårda vindar kör vi dock för fullt. Isbrytarna hämtar fartyg som inte själva klarar ismassorna. Men som nämnts: det flaggas för ordentlig vind på onsdag, säger marknadsdirektör Jonas Vedsmand, Sjöfartsverket Norrköping.
I en rapport från det finska fartyget RG 1 heter det:
- Vi kom till Umeå på tisdagsförmiddagen. Överfarten tog 14 timmar. Isbrytaren Frej meddelade att vi inte får lämna hamnen i Umeå. Frej är för tillfället ansvarig för isbrytarassistansen i Kvarken.
- Isbrytaren Tor Viking som assisterat oss in till Umeå hamn och som fanns på plats, var tvungen att åka iväg och hjälpa ett fartyg, som hamnat i ispress någonstans nära Husum. Detta fartyg är i fara och is har börjat stiga upp på däcket. Fartyget är tvunget att fås loss ur isen, innan läget förvandlas till en nödsituation.
- Dessutom sitter fartyget Astina fast i farleden i Vasa, utanför Vasa fyr. Trots att vi skulle kunna avgå och ta oss till Vasa-farleden, skulle vi inte komma förbi, innan isbrytaren har tagit loss Astina. Säkrast är att bli kvar i Umeå och vänta tills isbrytarhjälp finns på plats. Allt för att inte vårt fartyg skulle hamna i ispress och en möjlig nödsituation.
- Frejs uppskattning är att assistera oss till Vasa så fort som möjligt, innan vinden tilltar på onsdag, skriver kapten Jussi Liimatainen i ett pressmeddelande.