Enkät: Så tänker vi om de hetaste miljöfrågorna

Under det senaste året har en stor del av miljödebatten handlat om två frågor, flygresor och köttätande. Så här resonerade några på stan om de två frågorna.

Petteri Lampinen.

Petteri Lampinen.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Luleå2019-03-07 06:00

Catharina Persson, 55

Väljer du bort kött mer än tidigare?

– Jag kanske äter lite mindre kött nu mera, men det är inte en stor skillnad. Kanske inte på grund av miljötänket utan det har nog bara blivit lite mer vegetariskt. Jag väljer alltid svenskt kött. Man tänker på djuren och det känns som att man vet lite mer vad man får.

När du reser tar du flyget då?

– Jag reser inte så mycket, det har bara blivit så. Det är lite svårt när man bor i Haparanda. Då är det liksom bil och flyg om du ska någonstans, man tar inte tåget till varma länder.

Olga Hellström, 51

Väljer du bort kött mer än tidigare?

– Jag har börjat köra på ekologiskt kött, mindre kött men bättre kvalité. Jag väljer alltid svenskt kött, jag litar mer på det och det känns som att man har mer koll på vad man får.

När du reser tar du flyget då?

– Ja, om jag skulle bo i Stockholm då kanske jag skulle välja att åka tåg eller buss. Men här har vi inte de möjligheterna, det är flyget som gäller. Om det fanns möjligheten att välja något annat hade jag gjort det, men det finns inte.

Monica Stubé, 50 och David Bergglund, 35

Väljer du bort kött mer än tidigare?

– Det blir mindre kött. Man tänker litegrann på de stackars djuren såklart och lite på hälsan, säger Monica Stubé.

– Man är mer medveten det är nog alla. Mitt stora skäl är miljön får jag säga. Jag tar kött från skogen jag, säger David Bergglund.

När du reser tar du flyget då?

– Jag tar hellre flyget än tåget kan jag ju säga. Jag reser inte så mycket. Jag har inte ett sånt jobb där jag reser varje vecka. Då väljer jag andra miljöalternativ istället.

– Man reser så pass lite så att man lägger ingen energi på det helt enkelt. Det kanske är lite lathet också men det är ju så få gånger som man ändå reser, då tar man flyget.

Petteri Lampinen, 44

Väljer du bort kött mer än tidigare?

– Det blir nog lika mycket kött som tidigare. Jag har tänkt på att äta mindre, men när man lagar mat så tänker man inte så mycket på det där och då. Men någonstans måste man väl börja och om alla skulle tänka likadant som mig så skulle inget förändrats.

När du reser tar du flyget då?

– När jag reser så är det utomlands. Det blir en Turkietresa per år med familjen ungefär och där finns inga andra alternativ än flyget. Jag reste mycket under idrottskarriären men nu blir det mindre resande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om