Enkät visar hur studenterna mår

Teknologkåren vid LTU har gjort en enkät om hur studenterna upplevde distansundervisningen under vårterminen. Ungefär 100 studenter har svarat.

Karlo Ravlic, huvudstuderandeskyddsombud vid LTU, berättar om enkäten som Teknologkåren har gjort bland studenterna.

Karlo Ravlic, huvudstuderandeskyddsombud vid LTU, berättar om enkäten som Teknologkåren har gjort bland studenterna.

Foto: Privat

Luleå2020-12-03 05:00

– Den visar att universitet har hanterat omställningen till distansundervisning adekvat. En knapp majoritet har svarat att det som helhet har fungerat bra, säger Karlo Ravlic, huvudstuderandeskyddsombud vid LTU.

Men det finns en annan aspekt på det.

– Det största problemet som har lyfts är brist på information mellan lärare och studenter samt att studenternas psykiska och fysiska hälsa tydligt har försämrats.

Orsaken är den ökade isoleringen.

– Man sitter hemma och kan inte umgås med någon. Och så är man i mörka Luleå och det påverkar så klart.

Ändå var det lite bättre än vad han hade förväntat sig. Under höstterminen har LTU dessutom öppnat för att viss undervisning ska få ske på skolan.

– Jag tycker att LTU har anpassat det väl. Att man måste sitta hemma under pandemin går inte riktigt att åtgärda, det har ju alla campusar problem med. 

Annelie Hedström, biträdande professor vid institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser, är tacksam över att LTU tog principbeslutet för höstterminen att man fick undervisa i blandad form och ha vissa delar på distans och delar på plats.

De gånger hon har fått träffa studenterna har både hon och studenterna tyckt att det har varit roligt.

– Jag hade önskat att LTU hade kunnat erbjuda något moment per kurs på campus, så att studenterna fick anledning att komma ut och träffa folk. Alla behöver det.

Nu är all undervisning på distans igen, förutom labbar.

Vad missar man om man har undervisning på distans?
– Utifrån ett lärarperspektiv är det svårt att se om studenterna förstår. Man får väldigt lite respons. Studenterna är blygare på zoom och det blir mindre dialog.

I hennes kurser brukar studenterna en normal termin åka iväg och ta vattenprover från reningsverken.

– Nu får de skriva en rapport baserade på tidigare elevers vattenprover och det känns ju lite tråkigt. 

Mia Oldenburg, chef verksamhetsområde student vid LTU, har förståelse för att studenterna kan tycka att det är jobbigt just nu.

– Det är klart att den psyksiska hälsan försämras och det blir mer stillasittande. Men det är ett samhällsproblem som inte bara är kopplat till studenter.

Sveriges förenade studentkårer har i dagarna skickat ut rekommendationer till lärosätena om hur organisationen anser att man bör agera under pandemin.

– Där har vi check på allt, så det känns skönt. 

Hur studieresultaten påverkas är för tidigt att säga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!