Enighet om vildlaxen

Radikala åtgärder för att säkra den vilda laxens framtid föreslås i en skrivelse till generaldirektören för EU:s fiskedirektorat. Aktörer från Sveriges och Finlands nordliga områden är överens om hur vildlaxstammen ska förvaltas.

LULEÅ2006-09-12 06:00
Ett antal konkreta, ganska radikala förändringar ske inom ­EU:s­
fiskeförvaltning för att säkra vildlaxens framtid bör ett antal konkreta förändringar i en skrivelsen som är ett resultat av samarbete mellan Länsstyrelserna i Norrbotten och Västerbottens län i Sverige, Länsstyrelsen i Lapplands län, Lapplands förbund och Norra Österbottens förbund i Finland samt Tornedalsrådet som representerar samtliga kommuner i Tornedalen.
Förslagen är resultatet av ett flerårigt, gränsöverskridande fiskesamarbete. De regionala aktörerna i de båda ländernas nordliga områden delar synen på hur laxen ska förvaltas. Att området delas av en riksgräns inte innebär någon skillnad för detta synsätt.
I skrivelsen konstateras att förutsättningarna för en bra laxförvaltning i Östersjön har förbättrats avsevärt tack vare baltstaternas och Polens inträde i EU.
Om den politiska viljan bara finns inom EU så är det därför i dag möjligt att genomföra kraftfulla åtgärder för att förbättra förvaltningen av vildlaxen.

Tre områden
De nationer som har laxens reproduktionsälvar ska få större andel av fångstkvoten och i hög­re grad kunna styra förvaltningen av laxen i Östersjön. Dessutom ska fiskemetoder och redskap som dödar och skadar laxen vid fångst förbjudas. Endast fiske med redskap som fångar laxen levande och tillåter återutsättning av vild lax ska tillåtas i yrkesfisket i havet.
- Om vildlaxen skadas vid fångsttillfället kan den inte släppas igen. I dag tar de ju upp rubbet, utan urskiljning i Östersjön, säger Dan Blomkvist, länsfiskekonsulent vid länsstyrelsen i Norrbottens län.

Samarbete över gränsen
Han menar också att det är självklart att Sverige och Finland, där laxarna vandrar upp i älvarna, ska kunna styra fisket i Östersjön.
Det tredje området man riktat in sig på är att EU-medel ska användas mer aktivt för att gynna vildlaxen. Pengarna ska exempelvis kunna användas som stöd vid omställningen till andra fiskemetoder, till inlösen av fiskerätter och till restaurering av laxens lekområden i älvarna.
- Att lösa in fiskerätter görs redan i nordöstra Kanada, Island, Grönland och senast i Norge där man nått bra resultat med laxen i Trondheimsfjorden, säger Dan Blomkvist.
Blomkvist är glad över att synen på vad som bör göras delas på båda sidor om riksgränsen.
- Vår samsyn i frågan är stor, vilket är roligt. Det kan vara olika åsikter i söder än i norr inom länderna, men här i norr är vi överens.
Enligt Blomkvist gynnar förslagen både yrkesfiskarna i Bottenviken och sportfisket i älvarna då mer lax släpps upp från Östersjön.
Landshövdingen i Norrbottens län Per-Ola Eriksson står bakom förslagen.
- Våra förslag innebär tydliga fördelar både ekologiskt och ekonomiskt. Om vildlaxen fångas i sina hemälvar och i det småskaliga kustfisket kan man bättre styra fångstuttaget efter varje bestånds bärkraft och den lax som fångas kommer att generera ett betydligt högre värde, säger Per-Ola Eriksson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!