Engagemanget tog henne till Etiopien

- Det känns viktigt att engagera sig! Det säger Klara Nilsson, Luleå, aktiv ungdom i Rädda barnens lokalförening och i ungdomsförbundet. Och det hon intresserar sig för är ungdomar i andra länder och deras livsvillkor. I början av månaden skickade Rädda barnen centralt en delegation ungdomar till Etiopien, ett led i uppstart av ett internationellt engagemang. Klara Nilsson var en av de utvalda representanterna.

LULEÅ2006-11-10 06:00
- Rädda barnens ungdomsförbund bildades 2003 så internationell samverkan är ganska nytt för oss och något som vi håller på att bygga upp, berättar Klara som så länge hon kan minnas har brunnit för barn- och ungdomsfrågor. Hennes intresse är sprunget ur ett rätttvisepatos och en glöd för sakfrågorna.
I Luleå finns ännu så länge ingen ungdomsgrupp utan hon arbetar på ideell bas inom lokalföreningen med frågor som rör barn och ungdomar. Ett exempel är det så kallade Ellen-­projektet som nu är inne i en andra fas. Utgångsläget för projektet, som finns över hela landet, är att belysa unga flickors situation ut­ifrån ett rättvise- och jämställdhetsperspektiv.
Det veckolånga besöket i Etiopien, där delegationen också fick träffa presidenten, bjöd på intressanta men känslomässigt tuffa inblickar i barns och ungdomars ganska hårda villkor.
- Det kändes att exempelvis träffa prostituerade flickor vid ett drop in-center som Rädda barnen driver. Vi hälsade också på i pojkgrupper som arbetar med jämställdhetsfrågor och i skolor. Jag minns speciellt en pojke som på min fråga vad som var det bästa med att få gå i skola svarade "man får kärlek här, det är ingen som slår en", berättar Klara Nilsson.
Besöket hos presidenten blev hastigt bestämt och Girma Wolde-Giorgis gav delegationen en kvart. Några konkreta diskussioner om utbytet blev det inte, mest artig formalia. Men för Rädda barnens kontor i Addis Abeba så betyder besöket hos landets överhuvud mycket för framtida kontakter mellan länderna, säger Klara Nilsson.
- Presidenten, som faktiskt hade varit i Luleå, på Kallax, berättade att han bott i Stockholm och arbetat på Bromma flygplats i sin ungdom, säger Klara Nilsson.

Vill stärka samarbete
Att han kände till en hel del om Sverige var därmed klart och presidenten förklarade också att kontakterna mellan länderna var något han hade ett starkt behov av att stärka ytterligare. Och Klara skulle gärna vara den som fick vara med och utveckla de kontakterna och andra i internationell väg.
- Jag skulle gärna se att Rädda barnen inrättade en internationell handläggare som hade hand om sådana här frågor. Jag skulle själva kunna tänka mig ett sånt jobb, ler Klara som är nyutexaminerad beteendevetare och söker jobb.

Förslag på utveckling
I december ska hon ned till sitt förbund och redovisa Etiopienbesöket som hon gjorde i samarbete med projektledare Henrik Holmquist på Rädda barnen samt med tidningen Pirayas chefredaktör och två gymnasieelever som tagits ut via en tävling i nämnda tidning som distribueras till gymnasieungdomar. Och hon ska också lämna förslag på hur samarbetet med Etiopien kan utvecklas.
- Jag tänker föreslå att det inrättas en slags traineetjänst på kontoret i Addis Abeba som kan ta emot grupper, studiebesök som kan få vara lite längre tidsperioder för att hinna sätta sig in. Det finns pengar avsatta för detta i ungdomsförbundet och man kan söka Sida-medel, säger Klara Nilsson som har en rad idéer som hon ska lägga fram.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om