Energitjuvar på spåret
Företagen har bra koll på sina egna tillverkningsprocesser. Däremot inte på hur mycket energi som går att spara på lyse, värme och ventilation.
MÖJLIGT ATT SPARA. Projektledaren Theresa Palo säger att företagen kan spara upp till 30 procent energi i sina stödprocesser genom att se över belysning, värme och ventilation.
Foto: Linda Wikström
Nu bygger man vidare på det förra projektet med ett nytt projekt kallat IESN, även det delfinansierat med EU-pengar från den Europeiska regionala utvecklingsfonden. I det nya projektet ska man undersöka huruvida de energieffektiviseringsåtgärder som föreslogs i det första projektet genomfördes och vad de gett för resultat. Man ska också utbilda fler personer i energikartläggning.Räknat per invånare ligger Norrbotten högt i energiförbrukning, även om man räknar bort den tunga industrins energiförbrukning.Beror inte den höga energikonsumtionen på att energi har varit billig?- Jo, förmodligen är det därför vi ligger högt i förbrukning. Vi har byggt upp system som är enkla att driva men energislukande.Sänkt med 30 procent
Av de 18 företag som deltog i det förra projektet har projektledaren Theresa Palo hittills bara hunnit stämma av med Luleås bussbolag LLT.- De har gjort många av de föreslagna åtgärderna och sänkt sin energiförbrukning med 30 procent. LLT har gått igenom sina styr- och reglersystem för ventilation och värme och sänkt temperaturen i vissa lokaler. En del armaturer har bytts i bussgaragen, liksom radiatorer som bytts ut. - Det viktigaste som LLT har är engagerad personal, säger Theresa Palo.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!