"Enda svarta huset på slingan"
När Johan Westerberg och Anna Sellén Westerberg fick en tomt på Ektjärn var de inga duvungar i byggbranschen, de hade hunnit med såväl nybyggen som totalrenoveringar förut och nu visste de precis vad de ville ha – och inte ville ha. Idéerna förverkligades med arkitekthjälp och massor av eget arbete.
Foto: Linda Wikström
Foto: Linda Wikström
– Egentligen hade vi inte tänkt bygga ett nytt hus igen. Vi hade precis helrenoverat vårt 60-talshus på Mjölkudden och innan dess har vi ju både byggt nytt hus och renoverat såväl villor som lägenheter. Nu skulle vi slå oss till ro.
Men så kom det där tomterbjudandet. Anna och Johan hade stått sju år i den kommunala tomtkön "uti fall att". Nu blev det uti fall att.
– Det var ett läge vi inte kunde missa! Vi funderade länge hit och dit och var nästan på vippen att tacka nej men det bar emot – vi kunde inte missa chansen. Vi var en av de sista som erbjöds tomt – många hade stått 20 år i kö.
Högt läge
Anna och Johan berättar att de hade rankat tomten de fick bland de sista av alla men i dag är de väldigt glada för att det blev just den tomten. Huset har ett högt läge och en vacker tallhed i ryggen.
Att hustypen skulle vara av modernt snitt var de överens om, paret hade tidigare byggt ett hus som efterliknande en gammal hustyp, nu ville de bygga modernt och yteffektivt. De ville bygga nyfunkis och de ville göra det med arkitekthjälp denna gång. Johan berättar att han hade hört talas om Lava arkitektbyrå och när han tog kontakt med arkitekten Matilda Eriksson kändes det rätt på en gång.
– Jag gillade det hon och hennes kollega gjort tidigare och vi förstod varandra bra.
Johan och Anna är vad de själva säger "riktiga hus- och inredningsnördar" som köper alla inredningsmagasin de kommer över och besöker hus- och designmässor så fort de har möjligheten, därför bombarderade de arkitektbyrån med länkar och bilder på hus de gillar.
Arkitektbyrån svarade med att rita skisser på löpande band och till slut hittade de rätt i vinkelvillan med olika proportioner på de båda huskropparna. Vinkeln som rymmer den stora umgängesdelen med kök och vardagsrum i öppen planlösning är byggd i ett plan, med hög takhöjd och rest tak.
Den mer privata delen ryms i den vinkel som är 1 3/4-delsplan högt. Entrén förbinder de båda vinklarna med varann.
Insynsskyddad gård
– Vi hade en diger lista med krav på vad vi ville att huset skulle innehålla. Vi ville exempelvis ha små badrum och sovrum och generösa umgängesytor. Vi ville ha ett långt takutsprång på huset, många stora fönster och vi ville inte att entrén skulle bli ett genomgångsrum. Just den detaljen fick vi ge avkall på eftersom vi gillade allt annat med det här huset men vi kan ångra det i dag för man drar ju runt lera och grus i hela huset när man alltid tvingas passera hallen.
I det stora hela är Anna och Johan väldigt nöjda med sitt nya hus som med hjälp av vinkeln, och det nya gårdshus som rymmer Annas klädbutik, bildar en helt insynsskyddad atriumgård där solen lyser hela dagen. Men det har varit en lång väg innan familjen kommit hit. Väldigt mycket av byggarbetet har de gjort själva, paret har till och med gjutit bottenplattorna på egen hand.
– Vi har lejt in snickare, rörmokare och elektriker när det behövts, upphandlat priser och köpt in allt material själva. Förutom allt arbete vi själva lagt ner har vi helt enkelt varit byggledare för hela processen. Det är ett jättejobb och ganska svårt när man inte är fackman, med facit i hand hade det varit skönt att leja någon erfaren person som "spindeln i nätet".
Anna berättar att familjen också haft stor hjälp av släktingar, vänner och vänners föräldrar. På så sätt har prislappen på bygget kunnat hållas nere.
Husets fasad är målad med matt, svart slamfärg – ett självklart val för Anna och Johan. De berättar att arkitekten föreslagit att husets framsida skulle bryta av med vit färg, men paret ville köra helsvart – det nybyggda gårdshuset ska istället målas helvitt, för att atriumgården inte ska kännas alltför mörk.
En del arbete återstår
Invändigt har paret valt att sätta upp vitmålad slätspont på nästan alla väggar. Anna säger att de haft likadana väggar i flera andra hus som de bott i och trivs så bra med det enkla men lite ruffa ytskiktet.
I hallen finns husets enda färgglada inslag, en väggsnutt har tapetserats med en mönstrad tapet för att bryta av litegrann. Köks- och badrumsinredningen är egendesignade och specialbeställda via en snickare i Öjebyn. Ett val som går igen också i gårdshuset.
Fortfarande återstår en del arbete med detaljer inomhus och altaner utomhus men i det stora hela har familjen nu landat i sitt nya hem. När Anna får frågan om de kommer att bygga fler hus skrattar
hon gott:
– Våra vänner och släktingar hoppas nog att jag svarar nej, men jag har lärt mig att man aldrig ska säga aldrig, så jag säger kanske. Men inte förrän om 20 år eller så.
Familj: Johan Westerberg, 40, säljare, Anna Sellén Westerberg, 36, pedagog/driver klädbutiken In till Anna i gårdshuset, Albin, 11, Isak, 8, Simon 1 1/2.
Bor: I nybyggt hus på Ektjärn i Gammelstad. Den arkitektritade nyfunkisvillans 150 kvadrat fördelar sig på 6 rum och kök. Tomten är cirka 850 kvadrat stor.
Annas hemsida: www.intillanna.se
Bor: I nybyggt hus på Ektjärn i Gammelstad. Den arkitektritade nyfunkisvillans 150 kvadrat fördelar sig på 6 rum och kök. Tomten är cirka 850 kvadrat stor.
Annas hemsida: www.intillanna.se
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!