En vinter med isbrist

Innevarande isvinter ser ut att kunna bli den lindrigaste sedan 1960-talet, enligt SMHI. I dagsläget finns det bara is i innerskärgårdarna och på den finska sidan. Och även om kylan skulle komma så är inte utsikterna stora för att det ska hinna bli en "normal" isvinter i vårt område.  - Första veckan i mars , då kan man möjligen "se hur det blev", säger marinmeteorolog Torbjörn Grafström.

Foto:

LULEÅ2008-02-16 01:45
- Det var en liknande isvinter 1991/92, den lindrigaste sedan 1960-talet. Men innevarande vinter kan nog ha chans att bli ännu lindrigare säger Torbjörn Grafström som inte vill använda ordet extrem. I dagsläget ligger bara fast is i våra innerskärgårdar och mot finska sidan. - Det har nu även drivit ned is de sista dygnen mot den finska sidan säger Grafström. Han berättar också att nyis återbildas nu i Bottenvikens nordliga och inre delar, exempelvis vid Skellefteå och Luleå. Men det handlar om en bräckligt tunn isskorpa, bara cirka fem centimeter. Islägeskartor från SMHI för i år och 2007 samt 2006 talar sitt tydliga språk. I torsdags fanns det bara en liten skärm med fast is längst upp runt bottenviksbågen. Tittar man på kartan från samma datum 2006 är läget ett helt annat. Här ligger isen i olika former ända ned till linjen mellan Örnsköldsvik och Wasa. Trend?
Om det är så här det nu kommer att se ut så här isfattigt i fortsättningen, kommande vintrar, är en fråga som får marinmeteorologen att dra på munnen: - Nja, det är svårt att säga. Fastän medeltemperaturen höjs så är det mycket annat i de meteorologiska betingelserna som spelar in. Det handlar till exempel om hur ansamlingar av kalluft på det norra halvklotet rör sig och hur vintrarna i sin inledning hinner etablera sig, säger Torbjörn Grafström som förklarar att det mycket väl kan komma riktiga isvintrar igen. Men det är lite av lotteri över det hela och knappast förutsägbart. I Luleå har kommunens isvägar till Hindersön och Storbrändön inte kunnat öppna ännu vilket är rekordsent, och även om vädret framöver en period visar på minusgrader så är det ett tveksamt läge. Tiden verkar ju knappast för att det hinna bli en normal isvinter, vi närmar oss vårmånaden mars. Svar i mars
- Nej, den maximala isutbredningen sker ungefär mellan den 15-20 februari fram till mitten av mars. Först då vet man hur det blev, säger marinmeteorologen. Runt Luleå har det blå bandet runt centrumhalvön öppnat igen, fram till Hälsans hus. Och längre blir den inte i år eftersom isen är för klen under Bergnäsbron. Lions årliga utflyktsaktivitet på Gråsjälören sätter igång idag lördag, väg till ön plogades i fredags från Södra hamnen. Isvägen från Hamnholmen till Sandön "smygöppnades" faktiskt för biltrafik i lördags och håller för två ton. Smalare väg
Men som sagt, från Lövskär ut mot Hindersön och mot Storbrändön där låter bilåkandet vänta på sig säger driftingenjören Patrik Ruumensaari. - Till veckan vet vi lite mera. Just nu arbetar vi med att förstärka svaga partier på sträckorna. Om det kan bli så att vi inte alls kan öppna? Ja svårt säga, i alla fall så kan det bli så att isvägarna inte kommer att ha fullbredd säger den ansvarige för isvägarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om