Det blir hela 270 olika aktiviteter av en mängd olika aktörer nästa vecka spridda över länets samtliga kommuner. Det är ändå lite färre än premiäråret för Framtidsveckan 2014.
– Då var det nästan lite för mycket, publiken räcker inte till. Det är också viktigt att vi har högkvalitet på utbudet, säger Gösta Eriksson, projektledare.
Han tillhör Naturskyddsföreningen i Norrbotten som arrangerar Framtidsveckan med stöd från Studiefrämjandet, ABF, landstinget och Norrbottens energikontor (Nenet) och åtta av länets 14 kommuner. Framtidsveckan arrangeras över hela landet men varje län väljer tidpunkt och program.
Varför Framtidsveckan?
– På grund av de stora kriser vi har inom ekonomi, ekologi, energi och klimat. Vi ser ju inte ut att klara det här utan enorma krafttag. Jag vill ju att mina barn och barn-barn ska kunna tillfredsställa sina grundläggande behov, säger Eriksson.
Det bli bland annat föreläsningar med meteorologen Pär Holmgren, författaren Arne Müller, seminarium, loppis, workshops, gårdsfester och förevisningar. Programmet hittar ni i en bilaga i denna tidning och på nätet.
– Det krävs en stor omställning till ett ekologiskt hållbart samhälle. Men den är inget svart skynke för vår framtid utan tvärtom en stor möjlighet att vända krisen till något bra, inte minst för oss i Norrbotten. Om vi tar tag i det i tid, säger Göran Eriksson.
Han tror att denna omställning skulle stärka den lokala ekonomin och de sociala nätverken.
Invigningen sker på måndag, både i Luleå och i Boden.