En värsting till brasa
Klockan 08.30 på onsdagen gick larmet hos räddningstjänsten i Luleå. En bensinfylld cistern i Uddebo oljehamn hade fattat eld och 15–20 meter höga lågor slog upp mot himlen.Brandmän från stationerna i Gammelstad och Luleå tog sig skyndsamt till platsen.
Foto: Roland S Lundström
Räddningstjänsten i Luleå fick inrikta sig på att kyla en närliggande cistern som hotades av värmen från branden. Själva släckningen av den brinnande cisternen stod personal från SMC (Släckmedelscentralen) för.
Cisternbränder är oerhört sällsynta, det har bara inträffat en gång i Sverige (1956 i Nynäshamn) sedan det svenska samhället började använda bensin och olja.
Fyra platser
Enligt lag måste ägaren av cisterner ändå se till att det går att bekämpa eventuella bränder och i Sverige gör man det genom SMC, ett företag som ägs gemensamt av de svenska oljebolagen.
SMC finns på fyra platser i Sverige och den nordligaste depån ligger i Sundsvall. Vid övningar och utryckningar är det specialutbildad personal från räddningstjänsten i Sundsvall–Timrå som rycker ut till de fem hamnar i Norrland där det finns en oljedepå, det vill säga Gävle, Sundsvall, Umeå, Piteå och Luleå.
– Vi kan vara på plats i Luleå 8–9 timmar efter att larmet gått, berättar Roger Josbrandt, koordinator på SMC som till vardags jobbar på räddningstjänsten i Sundsvall–Timrå.
Skumkanon
De brandmän i Sundsvall och Timrå som valt att genomgå SMC:s utbildning i cisternbrandsläckning har ständig beredskap och använder lastbilar som har packats med slang, pumpar, skum och en skumkanon när de rycker ut. Det går också att packa in allt som behövs i ett Herkulesplan om det passar bättre.
– Skumkanonen klarar av att spruta ut 8.000 liter vatten eller skum per minut, säger Josbrandt.
Han berättar också att man vid övningar inte får använda skum eftersom det innehåller kemikalier som inte är så nyttiga för vår miljö.
Lock av gelé
Det har visat sig att man effektivast släcker en brand i en cistern genom att använda mobil utrustning. Med hjälp av skumkanonen kan man hålla på och spruta 10 liter skum per kvadratmeter brandyta under 90 minuter. Det ska räcka för att släcka de värsta bränderna.
– Skummet bildar ett geléaktig lock över brandhärden som stryper syretillförseln och släcker lågorna.
En brand i en cistern pågår länge så därför är det meningsfullt att skicka brandmän till Luleå för att släcka, trots att det tar 8–9 timmar för dem att nå sin destination.
Även om det brunnit i många timmar så finns det stora ekonomiska värden kvar att rädda i en cistern.
– Man brukar räkna med att olje- eller bensinnivån i en cistern sjunker cirka 30 centimeter varje timme vid en brand, säger Josbrandt.
Långdragen
Övningen i Luleå blev onödigt långdragen på grund av att det brandbekämpningssystem som Luleå hamn äger inte fungerade särskilt bra. Det var svårt att få fram vatten både till personalen från räddningstjänsten i Luleå och SMC:s styrka.
Övningen bevittnades också av en grupp representanter från exempelvis räddningstjänsten i Piteå, Skellefteå och Stockholm kustbevakningen, SSAB:s och Kallax flygplats räddningstjänst, länsstyrelsen, miljökontoret och elever från brandingenjörsutbildningen på LTU.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!