En världsunik studie

Monica-projektet rullar vidare.
För sjunde gången sedan 1986 har drygt 1.250 norrbottningar inbjudits att delta i den stora undersökningen om hjärtkärlsjukdomar och diabetes.

KOLLAR DOKTORN. Ortopeden  Robert Oskarsen, hade blivit utvald att delta i årets stora Monica-iundersökning. För honom var det självklart att ställa upp för forskningen. Här undersöks han av biomedicinska analytikern Merja Niva.

KOLLAR DOKTORN. Ortopeden Robert Oskarsen, hade blivit utvald att delta i årets stora Monica-iundersökning. För honom var det självklart att ställa upp för forskningen. Här undersöks han av biomedicinska analytikern Merja Niva.

Foto: Andreas Wälitalo

Luleå2014-02-03 17:00

Videon är inte längre tillgänglig

Monica-projektet är en världsunik undersökning och startades för snart 30 år sedan på initiativ av Världshälsoorganisationen (WHO). Då deltog totalt 39 undersökningsgrupper från 26 olika länder. Från Sverige ingick folk från Norrbotten och Västerbotten i en grupp, samt folk från Göteborg i en annan grupp.

Alla kommuner med

Då WHO avslutade sin del i projektet 1994 beslutade landstingen i Norrbotten och Västerbotten att fortsätta med undersökningarna. Vart femte år kallas cirka 2.500 slumpmässigt utvalda personer, i åldrarna 25-74 år, från de två landstingen till en undersökning.

– Vi startade den 13 januari i år och ska hålla på till den sista april. Vi besöker samtliga kommuner i Norrbotten och totalt bjuder vi in 1.257 personer, säger Karin Ruikka, forskningssjuksköterska och projektledare för Monica-projektet i Norrbotten.

Hjälper forskningen

Den som blir inbjuden får en kontroll av sin hälsa som rör riskfaktorer för hjärtkärlsjukdom och diabetes. Bland annat mäter man blodtryck, blodfetter och i vissa fall även sockerbalansen.

– Sedan hjälper man ju till med forskningen som rör dessa folksjukdomar. Ju fler som kommer, desto pålitligare forskningnsdata får vi, påpekar hon.

Teamet som åker runt och gör undersökningarna består av två sjuksköterskor och två biomedicinanalytiker. På måndagen avslutade de undersökningarna i Luleå och nu drar de vidare till Arvidsjaur och Arjeplog. De hoppas givetvis att så många som möjligt tackar ja till att vara med i undersökningen. Under de första åren var det drygt 82 procent av de som blev inbjudna som kom.

– Förra gången var strax undert 70 procent och tyvärr är det sjunkande. Och det här är en nationell och internationell trend att färre och färre ställer upp eller svarar på enkäter, säger Karin Ruikka, som hoppas att den trenden bryts i år.

Är världsunika

Att studien gjorts under så lång period gör givetvis att forskningsresultaten blir extra intressanta. Nu kan man följa utvecklingen under många år. Resultaten av årets undersökning blir klara först under hösten. Alla som varit med i undersökningen får också hem ett papper av sina egna resultat.

– Vi är världsunika. Våra data används både nationellt och internationellt då det gäller folkhälsan och repsenterar även övriga Sverige i folkhälsorapporten, säger Karin Ruikka.

En av de som blivit slumpmässigt utvald och som tackade ja till att vara med i undersökningen är Robert Oskarsen. Han råkar dessutom jobba som orotoped vid Sunderby sjukhus.

– Visst gick det bort en förmiddag, men det känns bra att vara med och bidra till forskningen, säger han.

Förkortningen MONICA står för Multinational Monitoring of Trends and Determinants in Cardiovascular Disease. Syftet med projektet är att under lång tid kartlägga förekomsten av hjärtinfarkter och stroke samt riskfaktorer för dessa sjukdomar hjärtkärlsjukdomar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!