En våg av rån den senaste tiden

En våg av rån drar fram över kustregionen.Polisen tror att det handlar om drogrelaterade brott.– Det är vår teori, säger Jan Nilzon, chef för brottsutredningar i Luleå och Boden.

LULEÅ2008-04-01 10:41

Sedan årsskiftet har Luleå och Boden drabbats av uppemot tiotalet rån och personrån. Det började den 29 januari när en 45-årig man rånade Nordea i centrala Luleå. Han greps helt odramatiskt lite senare på restaurang Corsica med de dryga 60.000 kronorna som han fick med sig. Efter Nordearånet har ytterligare sju stycken utförts i de två städerna.
16 februari: En 56-årig man blir nedslagen på Malmuddsviadukten i Luleå. Gärningsmännen kommer över mellan 500 och 800 kronor.
11 mars: Fyra yngre män öppnar kassaluckan på Coop Nära på Hertsön när kassörskorna finns inne i butiken och får med sig en summa pengar.
11 mars: En äldre och sjuklig man rånas i sitt hem på Porsön av fyra yngre män som tvingar till sig hans plånbok, mediciner och en mobiltelefon.
13 mars: Shell på Hertsövägen rånas av två maskerade män beväpnade med en hammare.
15 mars: Lindhs Gotthus i Boden rånas av en maskerade yngre man som hotar kassabiträdet till döden.
16 mars: Shellmacken på Hermelinsgatan i Boden rånas av en pistolbeväpnad man.
29 mars: Två maskerade män, beväpnade med ett pistolliknande föremål, slår till mot en kiosk i Södra Sunderbyn.
Notera att det här handlar om två månader i Luleå och Boden.
Jobbar på bred front
Ansvarig för polisens arbete är när det gäller dessa rån är Jan Nilzon. Han har tillsammans med sina kollegor klarat upp tre av rånen (Nordea, och de två i Boden). När det gäller de övriga konstaterar han:
– Vi jobbar väl, som det populärt brukar heta, på bred front och har väl en del ingångar i det här. Men vi har ännu inte ännu kommit fram till någon skäligen misstänkt, säger Jan Nilzon och fortsätter:
– Om vi nu separerar de här så har vi i dagsläget inte något konkret när det gäller Shellrånet. Däremot så finns det andra rån som har skett under vintern i Luleå som vi har lite mera på.
Det han hänvisar till är rånet mot Coop Nära i höstas av en yxbeväpnad man (se artikel ovan).
– Där jobbar vi på och där finns det vissa ingångar där vi har säkrat en del teknisk bevisning. Jag kan kanske andas lite optimism när det gäller det, säger han.
Desperata handlingar
Polisen har inget konkret att gå på efter det senaste rånet i Södra Sunderbyn.
Däremot så tror Nilzon på ett genombrott i utredningarna kring de två personrånen.
– Det på Malmuddsviadukten kanske jag är lite mer optimistisk om än det på Porsön. Vi utesluter inte alls att det kan vara fråga om samma gärningsmän men vi kan inte säga det i dagsläget.
Jan Nilzon tror inte att allmänheten behöver vara rädd på grund av den senaste tidens utveckling.
– Det här är inga planerade saker. Det här är desperata grejer, som förmodligen yngre personer gör sig skyldiga till. De har skulder, verkliga eller inbillade skulder, till fordringsägare. I regel är det här drogrelaterat, säger Jan Nilzon som hoppas på hjälp från allmänheten.
– Tips i alla former är vi väldigt tacksamma för.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om