En träff för regnbågsfamiljer

Linnéa Wikman och Malin Tjernquist har kommit till Luleå från Skellefteå med dottern Dagny för att gå på Luleå Pride, men också för att träffa andra regnbågsfamiljer.

Malin Tjernquist och Linnéa Wikman med dottern Dagny, 7 månader, har kommit från Skellefteå för att vara med på årets Pridefestival.

Malin Tjernquist och Linnéa Wikman med dottern Dagny, 7 månader, har kommit från Skellefteå för att vara med på årets Pridefestival.

Foto: Filip Öhman

Luleå2018-06-15 21:57

I samband med årets Luleå Pride så anordnas en träff för regnbågsfamiljer. Men vad är då en regnbågsfamilj? Om man frågar Linnéa Wikman så är det inget som man identifierar sig själva som utan mest ett ord som används i sådana här sammanhang för att skapa en förståelse.

– Jag tänker att det är ett ord man använder för att beskriva samkönade föräldrar eller familjekonstellationer som ser ut på ett annorlunda sätt än den vanliga kärnfamiljen. Sen så går vi ju inte runt hemma och säger att vi är en regnbågsfamilj, utan det är mest i sådana här sammanhang som de används för att man ska förstå vad det är för något, säger Linnéa Wikman.

Träffen som anordnas av RFSL och Svenska Kyrkan är till för att ge både barn och föräldrar en chans att träffa andra som också har en familjekonstellation som avviker från den normtypiska. Något som Linnéa Wikman och Malin Tjernquist tycker är kul.

– Nu när vi kom hit för första gången med barn så var det ju kul att det var en sådan träff också så att man kan få chansen att träffa andra föräldrar och även andra barn som kanske har samkönade föräldrar, säger Linnéa Wikman.

I vardagen märker både Linnéa Wikman och Malin Tjernquist av att människor fortfarande är lite osäkra på hur de ska bemöta en familj med samkönade föräldrar, men oftast handlar det bara om oskyldig okunskap.

– De allra flesta är ju normala människor som inte säger konstiga saker, det är vid väldigt få tillfällen som det händer, säger Linnéa Wikman.

Det är dock vanligare att människor låter bli att sätta sig själva i en obekväm situation genom att bara ställa frågan, än att riskera att göra bort sig litegrann, enligt Malin Tjernquist.

– Det är lite som att folk är rädda för att fråga, men det tycker jag inte att man ska vara. Fast folk vill väl inte göra fel, säger Malin Tjernquist.

Linnéa Wikman är själv ordförande för RFSL i Skellefteå och både hon och Malin Tjernquist är aktiva i arbetet med festivalen där. På frågan om vad Pride betyder för dem har Linnéa Wikman ett snabbt svar.

– Pride för mig betyder framförallt glädje, gemenskap och fest. Sen har man ju det som i bakhuvudet varför Pride finns och varför det fortfarande behövs så det är ju mycket allvar i det också. Men för mig är det ändå glädjen som står i fokus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om