En studieresa som gav mersmak
Samhällselever i Luleå besökte Indien och kom hem igen fyllda med intryck. Många vill återvända dit för att arbeta som volontär med utbildning inom språk och demokrati. -Man uppskattar också det vi har här på ett helt annat sätt nu, säger Anna Nilsson.
VÄRT ETT BESÖK. Titti Nilsson och hennes klasskamrater rekommenderar alla att besöka Indien.Själv kom de hem en del kulturkrockar och fascinerande upplevelser rikare.
Foto: Ida Axelsson
Projekten om kastsystemet och kvinnornas situation berörde också eleverna starkt. Att stå öga mot öga med unga kvinnor som berättar om hur systemet hindrar dem att förverkliga sina drömmar och om hur de på något sätt finner sig i sin egen situation, men absolut inte vill att deras barn ska behöva leva samma liv, det var jobbigt. -Det kändes hemskt och man skämdes över att man själv har så många möjligheter att välja emellan, säger Nathalie Johansson.Eleverna hade också bestämt sig för att upprätta kontakter mellan en mellanstadieklass i Indien och i Sverige för att de skulle utbyta tankar om sina framtidsdrömmar.Frågor om framtiden visade sig dock vara helt främmande för de unga indierna. Något som både fascinerar och som blev något av en aha-upplevelse för klassen.Lever i nuet
Ett bestående intryck som Ida Lennestål med flera sade sig bära med sig efter resan är just indiernas inställning till livet. -De lever verkligen här och nu och värdesätter vardagen på ett annat sätt än vad vi gör. De är många och bor tätt, men de är ändå aldrig stressade. De sa hela tiden "No problem" och det var ett skönt sätt att vara. Så skulle man själv också vilja vara, säger hon.Många av eleverna vill gärna återvända till Indien. Läraren Mats Johansen sa sig också vara beredd att starta en egen organisation för volontärarbete där. Behovet av olika insatser är stort. Människorna i de lägsta kasterna har ingen utbildning och kan knappt någon engelska. Demokratifrågor är ett annat viktigt utbildningsområde.Eleverna vittnar också om enorma mängder av sopor som bara kastades ut på gatorna. Ett exempel på att man inte riktigt hunnit med den snabba samhällsomvandling som ändå sker.-Tidigare hade de ju lerkrukor och stora blad som de använde till att äta och dricka ur. Nu är det plastmuggar och man fortsätter att bara kasta det, säger eleverna som ändå tycks ha med sig mest positiva intryck och de rekommenderar andra unga att åka dit. För att se och lära.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!