Varje höst brottas kommunekonomer och politiker med budgeten. I år har redan Boden aviserat att de inte får ihop och avser att höja skatten. I Luleå är läget ett annat.
– Vi är inte riktigt klara med budgeten än men läget har förändrats ganska radikalt efter den senaste prognosen från SKL, säger Lars Åhl, ekonomichef på Luleå kommun.
Förändringen är till det bättre. Luleå kommun står stark trots att man förlorar 53 miljoner kronor nästa år inom skatteutjämningssystemet.
– Ingen annan kommun i länet skulle klara det, säger Roger Kempainen, kommunförbundets chef i Norrbotten.
Den prognos från SKL (Sveriges kommuner och landsting) som Åhl nämner kom tidigare i oktober och var. 2014 blir bättre än befarat och 2015-16 skjuter ekonomin fart.
– Ser man till vår prognos i augusti och den vi lämnade i oktober så är det en förbättring för alla kommuner, säger Mona Fridell, analytiker på SKL.
Stefan Ackerby är sektionschef för ekonomisk analys. Han betonar att SKL:s prognos gäller för 2014.
– Åren därefter är det en kalkyl och osäkerheten blir därmed mycket större, säger han.
Men Ackerby menar också att den senaste prognosen entydigt visar på förbättrade inkomster för kommunerna 2014.
– Men då ska vi veta att -14 blir ett lite sämre år än -13. Men inte fullt så illa som det såg ut i augusti, säger han.
För länets kommuner är dock beskedet om ännu en återbetalning av försäkringspremier (AFA) viktigare nyheter. Totalt kommer det att betalas ut tio miljarder kronor varav 300 miljoner beräknas nå Norrbottens kommunsektor.
– Återbetalningen från AFA räddar många kommuner i år och så var det även förra året, säger Mona Fridell.
Det är däremot högst osäkert om kommunerna kan räkna med någon återbetalning 2014. Och även om SKL:s nya prognos är ljus och den nya skatteutjämningen gynnar alla kommuner i länet utom två (Luleå och Jokkmokk) så ser inte Roger Kempainen så ljust på deras framtid.
– Demografin sänker skattekraften och jag hör nästan ingen som talar satsningar och investeringar. Det handlar om samverkan under galgen för att spara och rationalisera, säger han.
Dessutom står statsbidragen stilla och det är ohållbart i längden enligt SKL.
– Dilemmat för kommuner och landsting är att även om resultatet i dag är positivt så finns inte utrymmet för ambitionshöjningar eller att öka investeringarna de närmaste åren om det inte sker en uppskrivning av de generella statsbidragen, säger SKL:s ordförande Anders Knape.
Och då kan det bli fler kommuner än Boden som tvingas höja skatten.