En stad i mörker

Luleå är en stad i mörker.
I alla fall enligt Hyresgästföreningens undersökning.
- Kommunen har fallit tillbaka i gamla synder, säger Sören Lejon som är ordförande i Hyresgästföreningen Luleå.

LULEÅ2006-10-24 06:00
Det är nu fyra år sedan man från Hyresgästföreningens sida gjorde en kontroll på hur belysningen ser ut när det gäller gång- och cykelvägar från centrum till de större bostadsområdena.
Då var det en besvikelse.
- Det var väldigt mörkt men när vi hade gjort undersökningen blev det bättre. Nu var det dags igen och vi konstaterar att det är lika dåligt som sist vi kollade, säger Sören Lejon.
Ett av de sämsta områdena är Hertsön där det saknas lampor på många ställen.
- Vid Svedjeskolan är det väldigt mörkt och där är det mycket barn som rör sig, säger Lejon.
Norrbottens-Kuriren besökte Hertsön och konstaterade att det saknas lampor på en del ställen. Värst är det kring området som är ner mot Luleå ridklubbs stall där vi räknar till fyra trasiga lampor i rad. Något som kan tyckas konstigt då det mestadels är unga tjejer som rör sig i området.
- Just här kring bussområdet borde det finnas fler lampor, konstaterar Britt Köhler som var ute på promenad med goldenretrivern Wille.
Att det är mörkt kring ridstallet är ingen nyhet och Sören Lejon känner till problemet.
- Faktum är att 34 procent av kvinnor i åldern 15-29 år är rädda för att bli våldtagna på väg till eller från sin bostad. Det är mycket höga siffror, säger han.
Britt Köhler ger ändå kommunen godkänt när det gäller belysningsfrågan på Hertsön.
- Generellt sett ser det bra ut. Det är värre med alla som kör bil på gångbanorna, det är ett elände, säger hon.
Förutom Hertsön har man även haft en del anmärkningar på Bergnäset samt det så kallade "blodomloppet" runt Skurholmsfjärden.
- Det handlar inte bara om att det ska vara lampa i själva lyktstolpen utan det bör även vara röjt upp kring själva gångvägen så det inte är buskage alldeles bredvid där man ska gå. Många upplever det obehagligt eftersom det är lätt att gömma sig i dessa buskage, säger Sören Lejon.
Från Luleå kommuns sida ställer man sig frågande till det undersökningen visar.
- Jag känner inte igen mig i den bild som utges. Men vi måste ju uppenbarligen kolla upp det här, säger Göran Gabrielson som är kommunens gatuchef.
Luleå kommun besöker varje belysningsstolpe två gånger per år. Men man är också starkt beroende av att kommuninvånarna rapporterar in de fel som man ser.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om