En spruta räcker

Ett vaccin som är mycket effektivare än de som finns idag. Det har tagits fram av forskare vid Luleå tekniska universitet och Karolinska institutet.

EFFEKTIVARE VACCIN. "Det ska räcka att ge en spruta istället för som nu flera stycken", säger forskaren Magnus Sjöblom.

EFFEKTIVARE VACCIN. "Det ska räcka att ge en spruta istället för som nu flera stycken", säger forskaren Magnus Sjöblom.

Foto: Linda Wikström

Luleå2011-11-22 06:00

Forskarna har lyckat ta fram en teknik där jäst producerar ett protein som gör vaccinet effektivare. I Luleå leds arbetet av Magnus Sjöblom som är forskare i biokemi och processteknik.

Sjöblom talar om den teknik som ligger bakom vaccin. Det handlar om att vaccinet aktiverar kroppens immunförsvar när den attackeras av en sjukdom.

-  Vi har lyckats ta fram är en vaccinationsförstärkare som gör att kroppen reagerar snabbare jämfört med dagens vaccin.

Möss och människor är lika
Han konstaterar det efter flera försök och tester som gjort på möss. I det sammanhanget talar Sjöblom om det faktum att möss och människor har likartade immunförsvar - det är därför som han och hans kolleger vågar påstå att deras vaccinförstärkare fungerar.

Magnus Sjöblom säger att ett effektivare vaccin är viktigt att ta fram eftersom det skulle ha stor betydelse för personer i tredje världen.

- Det är problem med att ge mer än en vaccinationsspruta där det pågår krig och människor flyr. Med en effektiv spruta skulle vaccinationen bli mycket effektivare.

Forskarlaget i Luleå består av sju personer. De samarbetar alltså med kolleger på Karolinska sjukhuset. Forskningen har pågått i sex år. Forskningsresultaten ska inom kort publiceras i en vetenskaplig tidskrift.

Men det krävs ytterligare tio års studier och tester för att man ska nå målet: att vaccinet kan ges till människor. Det kommer att kosta mellan 50 och 70 miljoner kronor. De pengarna saknar forskarna.

Huvudsponsorn backade
- Vår huvudsponsor, ett läkemedelsföretag, har gjort omprioriteringar och därför får vi inga mer pengar från dem. Och de anslag som vi fått från olika stiftelser räcker inte till för att fortsätta med vår forskning. Men vi hoppas att det ändå ska lösa sig eftersom vi nått så långt, säger Magnus Sjöblom.

Anders Nystedt, biträdande smittskyddsläkare i Norrbotten, är mycket positiv till den forskning som tagits fram vid Luleå tekniska universitet

- Vaccination är bland de viktigaste åtgärder som finns för att öka människors hälsa. Och att få fram ett effektivare vaccin är oerhört viktigt. Och av det jag sett har forskarna här i Luleå kommit långt. Där hoppas jag att den här forskningen får fortsätta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!