Våfflan har lite av vårkänning över sig och därför passar det bra att våffleldagen firas så här i slutet av mars. Klassiskt så äts den ju med sylt och grädde. Men varför inte prova något nytt så här i sockerlarmens tid.
På Nyhléns & Hugosons i Luleå som producerar charkprodukter, kände man för nyskapande och bestämde sig för att ta fram alternativa recept. Sälj och marknadskoordinatorn Fanny Keisu och hennes kollegor produktionsutvecklingschef Leif Johansson och grossistkoordinatorn Peter Asplund slog sina kloka ihop.
– Vi ville ta fram alternativ till den söta våfflan med sylten och grädden, säger Fanny.
– Till slut satt vi där med åtta olika våffelvarianter, bland annat en blodvåffla, säger hon och skrattar åt artikelförfattarens ogillande min. Och jodå hon intygar att det är gott. och inte provat tidigare i våffelvärlden.
– Vi testade våfflan med varmrökt sidfläsk, smetana och lingonsylt och den blev jättegod säger Fanny Keisu och Peter Asplund som också har en kockutbildning.
Recepten på våfflorna har man lagt upp på Facebook men båda vill framhäva att det är bara fantasin som sätter gränser.
– Det går bra med fisk också förstås kallrökt lax och creme fraiche och hjortronsylt skulle kunna bli gott, säger Peter.
Sugen på att testa den matiga blodvåfflan? Här är receptet:
Blodvåffla med sidfläsk och rårörda lingon
Nötblod, smör, vetemjöl, ägg, bakpulver, vatten, salt alspånsrökta sidfläsk, rårörda lingon, smetana och färsk timjan.
Tillagning:
Smält 125 g smör och låt det svalna.
Vispa samman 2 dl nötblod, 4dl mjöl, 2 ägg, 1 tsk bakpulver och 1 krm salt till en slät smet. Tillsätt därefter det smälta smöret och 2 dl iskallt vatten, blanda väl. Grädda i våffeljärn.