– Det är helt sjukt hur många sälar det var. Jag slutade räkna vid 300, men det var säkert fler. Jag skickade en bild till grannen som också var ut och räknade. De låg kvar igår men nu har ju isen smält, säger hon.
Sälar är ingen ovanlig syn för Gudrun Sandberg när hon befinner sig i sin stuga i Jämtöavan. Hon brukar ibland förnimma sälhuvuden som sticker upp över vattenytan, men 300 till antalet är en ovanlig syn.
– Förr om åren så var det mycket sälar här. Men vi har aldrig sett så här mycket tidigare. Det kanske beror på att isen la sig så tidigt, säger hon.
När hon gjorde den ovanliga upptäckten passade hon på att ta en bild men eftersom sälarna låg långt ut på isen gick det inte att fånga dem på bild endast med mobilkameran, så hon hittade en annan lösning.
– Jag var snabb med kikare. Men de låg så långt ut på isen att det inte gick att fånga dem med endast mobilkameran. Så jag fotade genom fågelkikaren, det fungerar bra, det är inget nytt för mig, säger Gudrun Sandberg.
Den här gången låg sälarna kvar i tre dagar innan de begav sig ner i vattnet. Den ovanliga synen av 300 sälar fick henne att begrunda över en sak.
– Tänk så enormt mycket fisk sälarna äter. Det är inte så mycket vatten men det måste finnas mycket fisk här, säger hon.
Olle Karlsson, sälforskare vid Naturhistoriska riksmuseet beskriver det som ett vanligt fenomen att sälarna samlas i stora mängder på vissa områden så här års. Men att sälarna ska ha ökat ovanligt i antal kan han inte bekräfta.
– Sälarna blir aldrig ovanligt många. Detta beror på att säldjur blir könsmogna sent och bara får en unge. Vissa arter kan öka fort i antal, men mängden sälar kan inte variera särskilt mycket, säger han.