Hur många det var som gick är svårt att uppskatta, men det var definitivt en enorm uppslutning kring Luleås Prideparad 2018. Strax innan paraden började människorna att samlas i, utanför, bredvid och runtomkring Stadsparken. Det gick helt enkelt inte att klämma in alla, åtminstone inte utan att skapa en närmast klaustrofobisk känsla i parken. Men när paraden drog igång och folket bildade led så var det med stora leenden, improviserade danssteg och med en och annan inövad ramsa som man färdades genom Luleå Centrum.
Innan paraden tågade ut ur parken talade RFSL:s ordförande i Luleå, Helena Carlsson, om vad Pride stod för och vilken betydelse Pride faktiskt har. Hon lyfte allvaret i all den glädje som Pride förknippas med och bad folk att ha den i åtanke under paraden. Hon talade också om att sända ett budskap och att sprida Pride och dess betydelse till omvärlden, där HBTQ personer fortfarande förföljs och förtrycks. Paraden spred också ett kärlekens budskap, om inte hela vägen till de länder som Helena Carlsson talade om, så åtminstone till hela Luleå och Norrbottens län och man måste ju börja någonstans.
Paraden startade i Stadsparken 15:00 och vandrade sedan ner mot Norra hamn, upp mot busstationen och tillbaka till Stadsparken längs Storgatan. Ett fåtal av alla mängder av plakat visade att såväl flertalet idrottsföreningar, Luleå gymnasieby, Lärarförbundet, Ung i Luleå, Stolta föräldrar samt RFSL och många många fler deltog i paraden. Det tog drygt tio minuter innan svansen av Paraden lämnade Stadsparken, ungefär samtidigt som de allra första började närma sig busstationen.
När paradens deltagare väl börjat komma tillbaka in i Stadsparken konstaterar några som gått med Stolta föräldrar att det var massor av folk och att det dessutom var en bättre sträcka att gå i år. Att Pride fortfarande har en viktig roll i samhället är också något som alla i Stolta föräldrar överens om.
– Så länge det finns hemska krafter som demonstrerar så är det här jätteviktigt, att vi mot manifisterar så att säga, säger Anders Hedberg.
– Ja, för alla ska få vara den dem vill vara, lägger Sofie Cajander-Sehlstedt till.
Människor fortsätter att välla in i parken och det går inte att förneka att det verkligen känns som att alla där och då verkligen känner att de får vara precis den som de vill vara.