En prisbelönad yrkeskvinna

Mod och framåtanda.  Det är vad som krävs för att våga starta företag i ett nytt land.  Ett exempel för detta är Leema Nrasinghe, konditor i Gammelstad, vars företagsamhet gett henne titeln Årets yrkeskvinna i Luleå.

NÄRA TILL SKRATT. Årets Yrkeskvinna, Leema Nrasinghe trivs med sitt företag som hon snabbt utvecklat till i dag sju anställda.

NÄRA TILL SKRATT. Årets Yrkeskvinna, Leema Nrasinghe trivs med sitt företag som hon snabbt utvecklat till i dag sju anställda.

Foto: Linda Wikström

LULEÅ2007-11-09 01:45
Det är det kvinnliga nätverket Business and Professional Women i Luleå, BPW, som årligen delar ut utmärkelsen Årets yrkeskvinna. Modig
Bland kriterierna finns att man ska vara en förebild för andra kvinnor och i sin nominering skriver BPW att Leema Nrasinghe visat stor framåtanda och företagsamhet då hon på kort tid byggt upp och framgångsrikt drivit sitt företag.-Sådant är ju jätteroligt att höra. Det ger ännu mer energi att jobba ännu hårdare. Och jag som först trodde att de som ringde om priset ville ha sponsring, säger Leema Nrasinghe med ett skratt.Det är tio år sedan som hon kom till Sverige, som flykting från Sri Lanka. Där drev hon eget bageri och konditori. Hennes man var militärsköterska och familjen som också inkluderar en dotter flydde undan inbördeskriget. Efter ett stopp i Stockholm erbjöds de en lägenhet i Boden.- Vi visste inget om Sverige, men många i Stockholm sa att är ni tokiga som åker dit upp. Där är så mörkt och kallt. Men för oss spelade det ingen roll. I dag är jag så tacksam för all hjälp vi fått av människor som blivit våra vänner och hjälpt oss med olika saker, säger Leema Nrasinghe.Vi träffar henne på Gammelstads Konditori och café där hon stolt och glad berättar om sin verksamhet som numera omfattar även ett säljställe på Örnäset samt sommarkafét på Kyrktorget i Gammelstad. Utöver henne själv och hennes man har hon fem anställda.-Det är mycket arbete med bageri och konditori, men det är roligt, säger hon medan hon färdigställer ett fat med biskvier som ska ut till konditoriet.Att komma till ett nytt land med ny kultur, språk med mera var inte lätt, men för Leema Nrasinghe var det givet att bli egen företagare här. -Ja, jag ville inte jobba för någon annan. Jag var bara 24 år när jag startade mitt företag i Sri Lanka. Mamma och pappa var inte så positiva till det, men jag är nog ganska modig - och så vill jag bestämma själv, säger Leema Nrasinghe med ett glatt skratt. Bakverk gränslöst
Någon egentlig skillnad på bakverken i Sri Lanka och i Sverige är det enligt henne inte. Semlor finns, då som fastebakverk och saffransbulla hade hon också bakat. Nej, den stora skillnaden var i stället alla papper, byråkratin kring företagande här.-Ja, huh. Det är jobbigt, men det går. Det här är så roligt. Att baka och att träffa kunderna. Och så har jag så bra personal, säger Leema Nrasinghe, som är mycket bestämd på en punkt:-Allt här görs från grunden. Inga halvfabrikat. Det ska vara kvalité, säger hon.Den norrbottniska kylan har hon lärt sig att leva med och bara snön kommer till vintern så är inte mörkret heller något problem. Däremot finns det en tråkig skillnad i kulturen.-I Sri Lanka träffas vi mer. Här arbetar alla så mycket så att det blir lite ensamt.Den fritid hon själv har ägnar hon därför åt sina vänner. Och så ser hon på basket, för innan flytten till Sverige var hon nämligen själv aktiv i sporten. Bollkänsla på flera plan, alltså.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om