När skolan kommunaliserades uppmanade lärarnas riksförbund till strejk. De varnade för att skolornas likvärdighet inte skulle säkras, de oroades över finansieringen.
– Mycket av det vi oroades oss för pratar man om i dag faktiskt, säger ordförande i Luleå, Carola Kauma.
Ekonomin avgör
Lärarnas riksförbund står kvar vid sin åsikt, statens ska ha ett större ansvar för skolan. De ställer sig positiva till att en skolkommission inrättas och utreder en förskjutning till ett statligt ökat ansvar, bland annat gällande finansieringen av skolan.
– Variationen vi ser mellan skolorna är för stor. De lokala skolornas ekonomi avgör om man får resurser till elever som behöver det.
Var det bättre förr?
– Det är egentligen ointressant, vissa saker var bättre, andra sämre. Man måste blicka framåt, och vi är gärna med i det arbetet. Men att kopiera det gamla rakt av är ingenting som vi går i bräschen för.
Upplever frustration
Vidare så anser riksförbundet att raset i kunskapstestet Pisa måste utredas. Om resultaten ska förbättras måste man rensa och se vad som är lärarnas huvudsakliga uppdrag.
– Lärare är frustrerade över att inte få resurser när någon elev behöver det. Äldre lärare påpekar att det tidigare var mer tydligt att läraren jobbade med sitt uppdrag, att undervisa, samt det viktiga för- och för och efterarbetet som krävs för att få kvalité.
Är det fira skolvalet en bidragande orsak till raset?
– Man har pratat om att det är en av orsakerna, inte bara friskolor utan också val mellan olika kommunala skolor. Men det finns länder som har fria skolval som lyckas då de fördelat resurserna rätt.
Riskerar sämre resultat
En politisk samsyn oavsett partitillhörighet är ett måste enligt riksförbundet. Carola Kauma påpekar att skola och undervisning ska bygga på en vetenskaplig grund och det ska stå över politiska intressen.
– Det är jätteviktigt för oss hur resurser fördelas, likaså att det finns en samsyn kring vårt kompensatoriska ansvar. Nu finns variationer mellan skolor men även kommuner då en del inte alls fördelar resurser utifrån socioekonomisk bakgrund, de barnen som har oturen att bo där riskerar att uppvisa sämre resultat.