"En plåga att äta"

Lunchmaten som serveras på Sunderby sjukhus är dyr, smaklös och dålig. Det säger ett 70-tal sjuksköterskor i ett brev till landstingsledningen. I brevet kräver man en förändring. - Vi har haft möten med personalen och redan inlett förändringsarbete, säger kostchefen Sara-Mari Jonsson.

MATPROTEST. Efter ett möte med personalen på sjukhuset, som protesterat mot den dålig amaten, har ansvarig för restaurangen lovat att krydda maten mera.

MATPROTEST. Efter ett möte med personalen på sjukhuset, som protesterat mot den dålig amaten, har ansvarig för restaurangen lovat att krydda maten mera.

Foto: Roland S Lundström

LULEÅ2008-05-24 06:00

Det är ett osedvanligt kritiskt brev som ett 70-tal sjuksköterskor skrivit till landstingsledningen. I brevet talas om den dåliga mat som serveras på sjukhuset.I brevet står det bland annat så här:"Till priset av 70 kronor får vi inhämta/förtära smaklös, dålig föda som skopas ut som vid en skolbespisning. Till detta ingår en under all kritik salladsbuffé (den borde inte ens få kallas "buffé). Det är totalt oacceptabelt och fler och fler av oss känner att vi alltmer sällan vill stilla vår hunger vid denna, enda på sjukhuset, dåliga restaurang".- Jag står för vartenda ord, det är en plåga att äta maten på sjukhuset. Men det är positivt att man agerat så snabbt som man gjort och inlett en dialog med oss anställda. Nu kommer det säkert att bli bättre, säger Nina Salmi som tog initiativet till protestskrivelsen.Kryddar mera
Sara-Mari Jonsson är enhetschef och ansvarig för restaurangen på Sunderby sjukhus. Hon säger att hon är förvånad över kritiken men att hon tar den på högsta allvar. - I torsdags bjöd jag en del av dem som skrev under protestskrivelsen på lunch och samtal. Det var mycket givande. Vi har redan inlett ett förändringsarbete, bland annat så kryddas maten lite extra. Det är första gången vi får sådan här kritik och vi tar den på allvar.- Och om några veckor får vi hit en mycket känd kock från Göteborg som har vana att laga mat till många lunchgäster. Han ska komma med råd, tips och inspiration, säger Jonsson.Hon säger att sjukhusrestaurangen är hårt belastad, man serverar omkring 550 luncher varje vardag. Det gör att trycket blir mycket hårt.-  För att hinna med att servera alla är vi tvungna att lägga upp mat på gästernas tallrikar, annars skulle köerna bli ännu längre än de är idag, säger Sara-Mari Jonsson. Inte lätt göra alla nöjda
Du säger att ni ska göra flera förändringar som ska göra maten godare men borde ni inte ha klarat det utan protesterna från de anställda?
-  Självklart gör vi inte medvetet dålig mat, tvärtom anstränger sig vår personal att göra den så bra som möjligt. Men det är inte lätt att göra alla till lags, speciellt som vi serverar så många människor. Ändå erbjuder vi tre dagens lunch plus pizza, pajer och andra typer av rätter. - Men tack vare den kritik vi fått och det förändringsarbete som vi redan inlett kommer maten att bli mycket godare, det kan jag lova, säger Sara-Mari Jonsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!