En nykomling i stiftet
Frimodig kyrka fördubblar nästan sina mandat i kyrkomötet. Nu tar Frimodig kyrka också tre platser i stiftsfullmäktige i Luleå stift.
INTE ÖVERRASKAD. Nu tar Frimodig kyrka plats även i stiftsfullmäktige. Gruppen får tre mandat. Distriktspräst Lars-Gunnar Ottestig som står som andra namn på valsedeln är inte överraskad över framgången.
Foto: Roland S Lundström
Det är första gången som Frimodig kyrka ställer upp i valet till stiftsfullmäktige i Luleå. 2005 ställde Frimodig kyrka upp i valet till kyrkomötet och fick sju mandat. Nu fick nomineringsgruppen 13 av 251 mandat i kyrkomötet. - På riksnivå hade vi hoppats på ytterligare något mandat, men vi är jätteglada åt det här, säger Lars-Gunnar Ottestig. Frimodig kyrka vill komma ifrån partipolitiseringen av Svenska kyrkan. Det är en huvudfråga för Frimodig kyrka. - Vi hoppas på sikt att det blir de gudstjänstfirande församlingarna som väljer sina företrädare. Det betyder inte att Frimodig kyrka underkänner de personer som i dag är verksamma i kyrkopolitiken tillägger han. Valfrihet
En annan fråga som nomineringsgruppen driver gäller kyrkoavgiften, som i dag går till den församling där man bor.- Vi önskar att man ska kunna ta med sig pengarna till den församling där man vill vara aktiv. Lars-Gunnar Ottestig räknar med att Frimodig kyrka kommer att ställa upp på församlingsnivå vid nästa kyrkoval. - Vi måste förbereda oss för en eventuell förändring av valsystemet, säger han.Förlorarna
Förutom Frimodig kyrka går tre andra nomineringsgrupper framåt i valet till stiftsfullmäktige. Socialdemokraterna får 32 mandat (+4), Miljöpartister i Svenska kyrkan två mandat (+1) och Vänstern i Svenska kyrkan ett mandat (deltog ej 2005).Förlorarna är Centerpartiet som får åtta mandat (-3), Kristdemokrater i Svenska kyrkan sju mandat (-3), Folkpartister i Svenska kyrkan tre mandat (-1), Moderata samlingspartiet fem mandat (-1) och Samernas väl som förlorar sitt enda mandat.Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan behåller sina sex mandat. Sverigedemokraterna kom inte in i stiftsfullmäktige.
Vilka kandidater som blivit valda kan inte avgöras förrän personrösterna har räknats. I årets kyrkoval har man kunnat personrösta på maximalt tre kandidater i varje val. Sammanräkningen av personröster startar i dag i Luleå stift. Först räknas personrösterna i valet till kyrkomötet, sedan församlingarna och sist stiftsfullmäktige. Resultaten väntas i början av nästa vecka.Kandidaten måste ha fått personröster motsvarande minst fem procent av nomineringsgruppens röster, dock minst 20 röster i de lokala valen och minst 50 röster i stiftsvalet, för att få tillgodoräkna sig personrösterna. Preliminär mandatfördelning kyrkomötet:Socialdemokraterna 71 mandat (oförändrat), Centerpartiet 35 mandat (minus sex), Folkpartister i Svenska kyrkan 13 mandat (minus två), Frimodig kyrka 13 mandat (plus sex), Kristdemokrater i Svenska kyrkan 18 mandat (plus ett), Kyrklig samverkan i Visby stift ett mandat (oförändrat), Miljöpartister i Svenska kyrkan åtta mandat (plus fyra), Moderaterna 40 mandat (minus fem), Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan 33 mandat (minus ett), SPI Seniorpartiet ett mandat (oförändrat), Sverigedemokraterna sju mandat (plus tre), Vänstern i Svenska kyrkan tre mandat (oförändrat) och Öppen kyrka åtta mandat (plus ett). Valdeltagandet i kyrkovalet:13,3 procent av de röstberättigade i Luleå stift röstade i valet till kyrkomötet och till stiftsfullmäktige. Vid kyrkovalet 2005 låg valdeltagandet på 13,2 procent i Luleå stift. Valdeltagandet i hela landet låg i år på 11,8 procent, mot tolv procent 2005.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!