En nyhet som kanske stör...

Får vi stör-a med en lite udda nyhet?  Och berätta om Roland Ökvist, fiskare på Långön utanför Luleå, som fick en stör i mitten av juni på sydvästra sidan av Långön.

VACKER ELLER FUL? Det finns dom som skulle kalla stören ful, men Roland Ökvist tycker att det är en vacker fisk.

VACKER ELLER FUL? Det finns dom som skulle kalla stören ful, men Roland Ökvist tycker att det är en vacker fisk.

Foto: Roland Ökvist

LULEÅ2008-07-10 14:50
- Jag trodde det var en mal först när jag såg den i ansiktet, men sedan såg jag att den hade som emaljplattor utefter sidorna, berättar Roland Ökvist. - Det är en mycket vacker fisk. För att ni ska förstå hur ovanlig stören är i de här trakterna, så kan vi berätta att den under 1900-talet blev allt ovanligare i nordiska farvatten. I dag betraktas den som utrotad. Roland Ökvist misstänker att "hans" stör har kommit från någon av de odlingar som finns utefter den finska kusten. - Den hade ett märke med finsk text. Länsstyrelsens fiskerikonsulent Thomas Hederyd är entusiastisk. - Jag har jobbat på länsstyrelsen i 35 år och jag har aldrig hört talas om att man fångat stör här, säger han. - Däremot, när jag gick i gymnasiet i Haparanda på 50-talet, så hade vi en uppstoppad stör där som var fångad någonstans vid Nikkala, tror jag det var. Roland Ökvist insåg med det samma vilken sällsynt gäst han hade fångat och släppte tillbaka den i en sump för att den skulle återföras till havet på ett säkert sätt. Efter tre dagar återfick den sin frihet. - Den började genast leta efter mat vid hamnen på Långön, berättar Roland Ökvist. Stören är som art rödlistad. Fisken är kanske mest känd för de arter som ger rysk kaviar som betingar höga priser. - Men jag tycker att löjrom är precis lika gott, tycker Thomas Hederyd. Den stör som Roland Ökvist fångade bar dock inte på någon kaviar. - Den var nog inte könsmogen ännu, säger Thomas Hederyd. - Men köttet är vara gott. Nu är stören ingen fisk man ska göra aladåb på i nordliga farvatten. Släpp tillbaka eventuella fångster i havet igen. Är fisken märkt, så ta loss märket eller skriv av serienumret och skicka in till den adress som finns på märket. Väg och mät gärna fångsten, för det kan vara värdefulla uppgifter för den som märkt fisken. Den stör som fångades vid Långön var 72 centimeter lång och vägde 2,2 kilo.
Fakta/ Stör - Acipenser sturio

Kännetecken: Fyra runda skäggtömmar utan fransar. 24-40 sidoplattor, 11-13 bukplattor.

Storlek: 1-2 m, max 5-6 m Förekomst i Sverige: Stören anträffades ännu under 1800-talet sällsynt i såväl Skagerack, Kattegatt och Öresund som hela Östersjön. Därifrån vandrade den upp i älvarna och har anträffats i Göta älv, Motala ström (där fångster skedde regelbundet), Dalälven, Ångermanälven och Torne älv. Den har under 1900-talet blivit allt fåtaligare i nordiska farvatten och kan nu betraktas som utrotad där. Under 1800-talet lekte stören uppenbarligen i Sverige. Livslängd: Över 100 år. Status: Utrotningshotad. Användning: Numera är stören p g a sin sällsynthet utan ekonomisk betydelse, men förr fiskades den intensivt för det goda köttet. Också olja erhölls och av den omogna rommen bereddes kaviar. Den "äkta ryska kaviaren" erhålls från andra störarter. I Ladoga finns ett stationärt bestånd. Fångster av betydelse endast i Svartahavsområdet. Av rommen framställs kaviar som numera inte får saluföras i Sverige.

Källa: Länsstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om