Modellen har införts i Malmö med ett gott resultat. Målsättningen är att öka återbruket inom det kommunala.
Planen är att varje förvaltning ska överlåta sina överblivna kontorsmöbler till en inventariebank som ska organisera ett slags kommunalt second hand-verksamhet.
– I stället för att köpa nytt kan förvaltningarna först se över vad som finns i banken. Vi hoppas att politikerna är positiva till förslaget när det dyker upp på kommunstyrelsens arbetsutskott på måndag, förklarar Erika Lundström, som är miljöchef på Luleå Renhållning AB.
Inventariebanken ingår i underlaget till vad som ska bli Luleå kommuns avfallsplan för 2017-2020. Tillsammans med de kommunala förvaltningarna har renhållningen under det senaste året diskuterat fram åtgärder för att minska avfallet.
– Vi vill minska antalet föremål som slängs till förbrännning. Våra analyser pekar på att 40 procent är förpackningar eller tidningar som borde återvinnas istället för att eldas upp. 17 procent är matavfall, berättar miljöchef Erika Lundström.
Luleå renhållning hoppas att förändra de siffrorna bland annat via en informationsinsats som riktar sig till Luleås samtliga femteklassare. De ska i sin tur sprida sina nyvunna kunskaper vidare till föräldrar och syskon.
Förslaget till ny avfallsplan för de fyra kommande åren innehåller också kampanjen ”Renare stad”. Den siktar på att under 2020 få bort fimpar och hundbajs från Luleås gator.
I planen ingår också att det ska sopsorteras i högre utsträckning på gator och i kommunala anläggningar. Under de närmaste åren hoppas Renhållningen att inventera behoven för nya anpassade sopsorteringskorgar.
Miljöchef Erika Lundström ger exempel.
– I sporthallarna i dag slängs matavfall som bananskal och äppelskrutt i papperskorgar. Tanken är att sopsortering ska bli en accepterad norm i samhället. Det ska vara det naturliga valet, som man inte bara gör hemma utan också när man är på biblioteket eller i kommunhuset.
Blir det någon förändring på återvinningscentralen?
– Vi kommer att anpassa öppettiderna till behoven, vilket förhoppningsvis leder till att soffor inte slängs i skogen för att det är stängt på återvinningen.
Har ni ett färdigt förslag?
– Jag vet inte vad jag vågar svara i den här frågan. Vi har sett i våra kundundersökningar att folk vill ha mer kvälls- och helgöppet på återvinningen. Det är också vår målsättning, men vi har ännu inget beslut när det ska genomföras.