En mötesplats i centrum

Nattligt bus, skadegörelse och ett centrum som är i behov av upprustning. De boende på Porsön efterfrågar i stället efter ett levande centrum och en social mötesplats att gå till. Nu är den nya mötesplatsen färdig.

Den nya mötesplatsen är tillgänglig för invånare och föreningar den 10 april.

Den nya mötesplatsen är tillgänglig för invånare och föreningar den 10 april.

Foto: Malin Andersson

Luleå2017-04-03 18:22

Behovet av en mötesplats på Porsön var något som framfördes från flera håll när medborgardialogen genomfördes under hösten förra året.

– Det har varit mycket skriverier om Porsön den senaste tiden, men de som bor i området har även klagat på att mycket flyttas från centrum, berättar Helén Wiklund Wårell, fritidschef på Luleå kommun.

För att möta upp medborgarnas önskemål kommer kommunen att öppna upp den gamla fritidsgården i centrum. Där är det tänkt att Porsöborna ska ha sin mötesplats framöver.

– Lokalerna har stått tomma i fem år, det nödvändiga för konferenser, möten eller för att anordna ett barnkalas till exempel finns där, berättar Wiklund Wårell.

Den nya mötesplatsen är öppen för vem som vill att hyra och kommunen hoppas att det kommer att finnas ett stort intresse för lokalen.

– Vi ser gärna att både privatpersoner och föreningar hyr lokalen vid behov. Förutom Porsöskolans aula finns det inte direkt några lokaler att hyra nu för tiden.

I oktober förra året brann bagarstugan på Porsön ned, branden visade sig vara anlagd och en samlingsplats gick upp i rök för Porsöborna.

Den nya möteslokalen öppnar upp för uthyrning den 10 april och kommer att hyras ut i första hand året ut.

– Sedan tar vi en utvärdering och ser hur ofta lokalen nyttjats. Det finns alltid en risk att de boende i området inte nyttjar mötesplatsen och då får vi ta ställning till om den ska finnas kvar, säger Helén Wiklund Wårell.

Maria Glimhav, boende på Porsön tycker att den nya mötesplatsen är en jättebra idé.

– Jag kanske inte kommer att nyttja lokalen för egen del men jag tror att min man, som är imam säkerligen kommer att göra det, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om